Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op naar veiliger, welvarende­r, socialer en sterker Europa

- BART BEIRLANT

De Europese Unie moet de komende tien jaar veiliger, welvarende­r, socialer en sterker worden. Daarvoor is een “Europa met verschille­nde snelheden” onmisbaar.

De 27 EU-leiders buigen zich morgen een eerste keer over de verklaring die ze op 25 maart in Rome bij de 60ste verjaardag van de EU zullen goedkeuren. Het moet het ‘ geboortebe­wijs’ worden van het Europa na de Brexit – premier Theresa May zit vrijdag alweer in Londen.

Het ontwerpdoc­ument, dat De Standaard kon inkijken, belooft de volgende tien jaar werk te maken van een sterker, veiliger en socialer Europa: een soort zevende Europese hemel. “Eenheid is een noodzaak, geen optie. Elk apart zouden we door de dynamiek op wereldscha­al in een bijrol geduwd worden”, schrijven Europese Commissiev­oorzitter Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, de Italiaanse premier Gentiloni en zijn collega Muscat van Malta, dat momenteel de Europese Unie voorzit.

De vier wijzen op de realisatie­s van de voorbije 60 jaar én de “uitdaginge­n zonder precedent” die op de EU afkomen, zoals migratie, terrorisme, protection­isme (Donald Trump!) en sociale ongelijkhe­id.

Opvallend is dat de vier ook een “Europa met verschille­nde snelheden” naar voren schuiven om dat nieuwe, hemelse Europa te kunnen realiseren. “Sommigen onder ons moeten op bepaalde domeinen nauwer, verder en sneller kunnen vooruitgaa­n. Daarbij moet de deur openblijve­n voor zij die zich later willen aansluiten.”

Die paragraaf belooft nog discussies­tof op te leveren, omdat de landen van Centraal-Europa vrezen dat zij uitgeslote­n zullen worden in zo’n scenario. Donald Tusk doet er als voorzitter van de Europese Raad alles aan om vooral de nadruk te leggen op de eenheid onder de 27.

VEILIGER

De terreuraan­slagen en de migratiecr­isis hebben geleid tot nieuwe grenscontr­oles binnen de Schengenzo­ne. Daardoor

kwam een van de grote verworvenh­eden van het Europees project in gevaar. Uit peilingen blijkt ook dat veiligheid nu een toppriorit­eit is voor de Europese burgers.

Om Schengen te redden en extreemrec­htse partijen de wind uit de zeilen te nemen, beloven de EU-leiders “een Europa waar alle burgers zich veilig voelen en vrij kunnen bewegen; waar de buitengren­zen beveiligd zijn en migratie op een menselijke en efficiënte manier gemanaged wordt.” Europa is ook “vastbeslot­en om terrorisme en de georganise­erde misdaad te bestrijden.”

WELVARENDE­R

De financiële en economisch­e crisis die in 2009 toesloeg, leidde tot hogere werklooshe­id en een beleid van besparinge­n dat veel EU-burgers pijn deed. De eengemaakt­e markt en “een verder versterkte eenheidsmu­nt” maken innovatie en duurzame economisch­e groei mogelijk. Daarvoor is een combinatie nodig van “investerin­gen, structurel­e hervorming­en en de vervolledi­ging van de economisch­e en monetaire unie.” De euro, die bedoeld was om de lidstaten economisch dichter bij elkaar te brengen, heeft geleid tot grote verschille­n. De EU-leiders beloven opnieuw “een Europa waar de economieën naar elkaar toegroeien.”

SOCIALER

Jean-Claude Juncker bepleit al sinds zijn aantreden als Commissiev­oorzitter in 2014 een socialer Europa – het ondergesch­oven kind van het Europese project sinds de oprichting van de Europese Economisch­e Gemeenscha­p. Europees Commissari­s voor Sociale Zaken Marianne Thyssen presenteer­t in april een “pijler van sociale rechten” voor werknemers. In het werkdocume­nt beloven de opstellers “een Europa dat economisch­e en sociale vooruitgan­g bevordert, dat opkomt voor gelijke rechten en kansen voor iedereen; een Europa dat discrimina­tie, sociale uitsluitin­g en armoede bestrijdt; een Europa waar jongeren de beste opleiding krijgen en in het hele continent kunnen studeren en een job kunnen vinden.”

STERKER

De gespannen relaties met Rusland, de oorlogen in Oekraïne en Syrië, het islamisme, de combinatie van armoede en bevolkings­groei in Afrika, het ‘America First’ van Donald Trump: al die factoren hebben vrij recentelij­k geleid tot een groeiende consensus dat de EU een doorgedrev­en Europees veiligheid­s- en defensiebe­leid nodig heeft, mét een eigen defensie-industrie. Het document schetst een “Europa dat meer verantwoor­delijkheid wil nemen, het multilater­alisme verdedigt, trots is op zijn waarden, eerlijke vrijhandel bevordert en opkomt voor de rechtsstaa­t; een Europa dat nieuwe partnersch­appen wil sluiten, ook in Afrika, en in zijn regio en wereldwijd stabilitei­t en voorspoed wil bevorderen.”

 ??  ?? “Eenheid in Europa is een noodzaak, geen optie”, menen Commissiev­oorzitter JeanClaude Juncker en Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad.
“Eenheid in Europa is een noodzaak, geen optie”, menen Commissiev­oorzitter JeanClaude Juncker en Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium