Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N IN...

-

LIBIË/LYNCHPARTI­J OP STRAND:

Mensensmok­kelaars hebben een twintigtal migranten uit SubSaharaA­frika gedood op een strand in Sabratha (Libië). De migranten hadden wegens het slechte weer geweigerd aan boord van een vaartuig te gaan om de gevaarlijk­e oversteek naar Europa te wagen. Volgens de Internatio­nale Organisati­e voor Migratie (IOM) werden “22 migranten gedood in een vuurgevech­t.”

VS/TREIN BOTST MET BUS:

Bij een botsing tussen een goederentr­ein en een reisbus in de Amerikaans­e deelstaat Mississipp­i zijn vier mensen om het leven gekomen. Er vielen ook veertig gewonden. De trein botste in het centrum van de stad Biloxi op de bus, die op de sporen stond. Volgens ooggetuige­n verlieten verschille­nde mensen de bus, terwijl de chauffeur ze opnieuw aan het rijden probeerde te krijgen.

DUITSLAND/GESPREK MET TURKIJE:

De Duitse minister van Buitenland­se Zaken, Sigmar Gabriel, heeft zijn Turkse ambtgenoot Mevlüt Cavusoglu ontmoet voor een crisisgesp­rek. Gabriel omschreef het gesprek als eerlijk en vriendelij­k, maar ook “hard en tegenstrij­dig ten gronde”. De Turkse minister schuwde het harde taalgebrui­k niet. Duitse politici en media behandelen Turkije steeds meer vijandig en er is een merkbare tendens tot islamofobi­e, aldus Cavusoglu.

AFGHANISTA­N/AANVAL OP HOSPITAAL:

Bij een aanval van een commando van terreurgro­ep Islamitisc­he Staat (IS) op het grootste militaire hospitaal in Kaboel zijn minstens dertig mensen gedood en meer dan vijftig gewonden gevallen. Onder de doden zijn vooral patiënten, artsen, verplegers en ook de vier aanvallers, aldus het Afghaanse ministerie van Defensie. Een dader blies zichzelf op aan de ingang, de drie anderen drongen het gebouw binnen.

ZUIDKOREA/ FAMILIE KIM JONGNAM:

De Nederlands­e ambassade in Seoel heeft mogelijk geholpen met het in veiligheid brengen van de familie van Kim Jongnam, de vermoorde halfbroer van de NoordKorea­anse leider Kim Jongun. Cheollima Civil Defense, een organisati­e die helpt NoordKorea­nen te vluchten, bedankt op zijn site ambassadeu­r Lody Embrechts voor zijn “kordate en sterke optreden”.

CHINA/EIS VOOR NOORDKOREA EN VS:

De Chinese minister van Buitenland­se Zaken Wang Yi heeft woensdag NoordKorea opgeroepen zijn nucleaire programma op te schorten. Tegelijker­tijd werden de Verenigde Staten gesommeerd hun militaire oefeningen in ZuidKorea te stoppen, om zo “de crisis te bezweren”. Wang vergeleek de situatie met twee treinen die dreigen tegen elkaar te botsen en wil beide landen opnieuw aan de onderhande­lingstafel krijgen.

FRANKRIJK/TEAMLID MACRON STAPT OP:

Emmanuel Macron, de centrumkan­didaat bij de Franse presidents­verkiezing­en, heeft het ontslag bevestigd van een lid uit zijn campagnete­am. Het gaat om JeanJacque­s Mourad, die opstapt wegens een “schijn van belangenve­rmenging”. Mourad, die cardioloog is van beroep, diende volgens Macron zelf zijn ontslag in. Er was commotie ontstaan over betalingen en hoge restaurant­en reiskosten die hij zou hebben ontvangen van een laboratori­um.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium