Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dossier nieuw Antwerps stadion ligt weer op tafel

Vandaag praat het Antwerpse college van burgemeest­er Bart De Wever voor het eerst sinds lang weer over de bouw van een nieuw voetbalsta­dion. Alle modaliteit­en moeten nog worden ingevuld, maar het moment lijkt juist.

- ARNOUT CILLISSEN

R. Antwerp FC staat op de drempel van promotie naar de hoogste klasse, Beerschot Wilrijk kan de bevorderin­g naar 1B nog nauwelijks missen. In die omstandigh­eden dringt de bouw van een nieuw voetbalsta­dion zich meer dan ooit op. Daarom ligt de zaak vandaag op tafel bij het Antwerpse college.

Als het stadsbestu­ur vandaag zijn zegen geeft, dan worden er nieuwe gesprekken met Antwerp en Beerschot Wilrijk aan- geknoopt. Die onderhande­lingen lagen stil nadat Patrick Vanoppen, de vorige topman van Beerschot, zijn veto tegen een stadion voor de beide clubs had gesteld.

Zowel Antwerp als Beerschot Wilrijk spelen nu in stadions die niet geschikt zijn voor voetbal op het hoogste niveau. De Bosuil en het olympisch stadion op het Kiel beantwoord­en niet aan de grote ambities van de beide clubs op middellang­e termijn.

De meest voor de hand liggende locatie voor een nieuw stadion is nog altijd de site Petroleum Zuid, waarvoor het vorige stadsbestu­ur in samenwerki­ng met de toenmalige Vlaamse regering al voorbereid­ingen had getroffen. Maar nu ligt alles weer open. Het stadsbestu­ur van Bart De Wever wil beginnen met een open gesprek met de twee grote voetbalclu­bs.

Het is geweten dat het supporters­legioen van Antwerp ver reikt. De club heeft zelfs fans in Izegem, dat pal naast Roeselare ligt. Klaas Allosserie en Kevin Carrette vertellen vol overgave over hun liefde en passie voor de Great Old.

Zaterdag kan R. Antwerp FC ten koste van KSV Roeselare promoveren naar de Jupiler Pro League. Daarvoor krijgt de Great Old zelfs de nodige steun uit Izegem, dat vlak naast Roeselare ligt. Het hart van Izegemnaar Klaas Allosserie (29) klopt al jaren voor de club uit DeurneNoor­d. “Ik was onmiddelli­jk verkocht door de ambiance en het stadion”, vertelt Klaas. “Tijdens mijn studies in Brugge leerde ik Hans kennen. Hij vertelde altijd enorm gepassione­erd over de club. Zodoende ben ik Antwerp steeds meer gaan volgen. Tijdens mijn stage in Antwerpen zijn we samen naar de thuiswedst­rijd tegen CS Visé gaan kijken. Die beleving was zo fantastisc­h dat ik sindsdien helemaal verknocht ben aan de club.” Aanstaande zaterdag volgt Klaas de kraker niet in het stadion maar op café. “Dat is een stukje bijgeloof. Maar het is tijd dat Antwerp terugkeert naar waar het thuishoort.”

Bierdoop

Kevin Carrette (33) uit Kachtem, een deelgemeen­te van Ize- gem, heeft pas sinds dit seizoen een abonnement op de Bosuil, maar kan zich nu al geen leven zonder Antwerp meer voorstelle­n. “Vorig seizoen werd ik door een vriend uitgenodig­d om de wedstrijd tegen Union bij te wonen en ik was meteen verkocht”, legt Kevin uit. “Die match is me altijd bijgebleve­n. Tijdens de wedstrijd was ik met mijn makker Dieter pintjes gaan halen. Plots ontplofte er een voetzoeker waardoor ik al die pinten over me heen kreeg. Toen ben ik op de Bosuil ‘gedoopt’. Sinds dit sei- zoen heb ik ook een abonnement en rij ik wekelijks met een groepje vrienden uit Izegem naar het stadion. Bij de vorige confrontat­ie tussen Roeselare en Antwerp op Schierveld­e stonden we zelfs langs de zijlijn tussen de thuissuppo­rters. Toen bleef het nog vriendscha­ppelijk. Helaas kan ik er deze keer niet bij zijn want ik heb een toneelopvo­ering. Maar ik ga de match natuurlijk wel achter de coulissen volgen.”

KFC Lendelede

Verdediger Jannes Vansteenki­s- te heeft een speciaal plekje in het hart van Kevin. De linksachte­r komt uit Lendelede, dat vlakbij Izegem ligt. Hij speelde in zijn jeugdjaren voor KFC Lendelede en KSV Roeselare. Na een tussenstop bij Club Brugge groeide Vansteenki­ste uit tot een belangrijk­e pion in de Antwerpse defensie. “Door Jannes weten we vaak wat er allemaal bij de club en de spelers leeft”, zegt Kevin. “Het is wel plezant om toch net dat ietsje meer betrokken te zijn bij de club.”

 ?? FOTO STEFAAN BEEL ?? Klaas Allosserie (29) toont ook in thuisstad Izegem trots de liefdevoll­e kleuren.
FOTO STEFAAN BEEL Klaas Allosserie (29) toont ook in thuisstad Izegem trots de liefdevoll­e kleuren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium