Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mathilde bezoekt Koninklijk Atheneum

Vorstin krijgt uitleg over project dat jongeren meer slaagkanse­n geeft

- CHRISTOF WILLOCX

Bestaat er een wondermidd­el tegen de allergie die veel jongeren voelen voor wiskunde? Koningin Mathilde wilde dat graag weten, en bezocht mede daarom donderdag het Koninklijk Atheneum in Hoboken.

Studenten van de Universite­it Antwerpen en de Antwerpse hogeschole­n geven al twaalf jaar gratis bijlessen aan leerlingen van achttien middelbare scholen in de regio-Antwerpen. Ze doen dat in het zogenaamde ‘tutoraatpr­oject’. Vorig schooljaar kregen zeshonderd leerlingen zo’n gratis bijlessen, die door 123 studenten van het hoger onderwijs werden gegeven.

Voor koningin Mathilde was het project een prima aanleiding om donderdag af te zakken naar het Koninklijk Atheneum in Hoboken. Ze werd met bloemen ontvangen door tientallen leerlingen die betrokken zijn bij het project. De jongeren vormden aan de inkom van het schoolgebo­uw een erehaag. Van een rode loper was geen sprake, en de meeste lessen gingen tijdens het bezoek gewoon door. Mathilde nam de tijd om uitgebreid naar de jongeren en leerkracht­en te luisteren. Ze maakte ook tijd voor persoonlij­ke gesprekken.

De bijlessen van het ‘ tutoraatpr­oject’ worden in zowat alle vakken gegeven, maar wiskunde is een van de toppers. Tijdens de officiële plechtighe­id met de koningin vertelde wiskundele­erkacht Kim Janssens dat het project het leven van een deel van haar leerlingen een stuk makkelijke­r heeft gemaakt. “Ik merk dat de bijlessen de allergie voor wiskunde bij heel wat jongeren heeft doen afnemen”, zegt Kim Janssens.

“Hier durf ik vragen te stellen”

Sefer Korkmaz (19), die in het zesde jaar Economie-Wetenschap­pen zit, krijgt sinds dit jaar bijlessen. “Ik krijg elke week twee sessies van ruim een uur: één voor wiskunde en één voor Engels”, zegt Sefer Korkmaz. “In een bijles zit ik in kleine groepjes en durf ik meer vragen te stellen. In de klas ligt dat moeilijker, omdat mijn klasgenote­n sommige van mijn vragen misschien dom zouden vinden. De bijlessen nemen veel tijd in beslag, maar hierdoor kan ik bijvoorbee­ld wiskundige verbanden leggen die ik vroeger niet zag.”

Bram Dirckx (21) is een van de 123 studenten van het hoger onderwijs die de bijlessen geeft. “Ik fiets elke week van mijn thuis in Boechout naar het Atheneum in Deurne om mensen te helpen met wiskunde, fysica en chemie”, zegt Bram Dirckx. “Ik zit nu in de derde bachelor Burgerlijk Ingenieur aan de Universite­it Antwerpen. Maar ik ben begonnen als student Industriee­l Ingenieur aan de KU Leuven. Daar had ik zelf bijlessen nodig. Mijn ouders hebben tot vijftig euro per bijles betaald. Dat is wel erg veel. Ik vind dat ook leerlingen met minder financiële middelen moeten worden geholpen. Het zelfvertro­uwen van veel van mijn leerlingen groeit zienderoge­n. Dat maakt het de moeite waard.”

SEFER KORKMAZ

Krijgt gratis bijles “In de klas zouden mijn klasgenote­n sommige van mijn vragen dom vinden.”

BRAM DIRCKX

Geeft gratis bijles “Dankzij de bijles groeit het zelfvertro­uwen van veel van mijn leerlingen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO PATICK DE ROO ?? Koningin Mathilde stapt het Koninklijk Atheneum in Hoboken binnen.
FOTO PATICK DE ROO Koningin Mathilde stapt het Koninklijk Atheneum in Hoboken binnen.
 ?? FOTO PDR ??
FOTO PDR
 ?? FOTO PDR ??
FOTO PDR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium