Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad Antwerpen verbiedt meeting extreme Turken

Aanhanger Erdogan op campagne in België

- JORIS VAN DER AA

De stad Antwerpen steekt een stokje voor een geplande campagneme­eting van de Grijze Wolven, een extreemrec­htse en nationalis­tische Turkse beweging die ook een grote aanhang heeft in Antwerpen.

De Belgisch-Turkse Federatie, zoals de Grijze Wolven in België officieel heten, heeft op 19 maart een feestelijk­e campagneme­eting gepland in de gebouwen van Turksport, op de Blancefloe­rlaan op de grens van Zwijndrech­t en Antwerpen-Linkeroeve­r. De clublokale­n van de voetbalver­eniging zijn zowat de vaste stek van de “idealisten”, zoals de Grijze Wolven zichzelf noemen.

Op het programma van de meeting stond een toespraak van Ali Güler aangekondi­gd, een politicus van de extreemrec­htse en zeer nationalis­tische partij MHP. Deze ‘Nationalis­tische Actieparti­j’ wordt beschouwd als de politieke vleugel van de Grijze Wolven. De partij was lange tijd verboden in Turkije, omdat ze fascistisc­h, racistisch en nationaal-socialisti­sch zou zijn. De MHP kwam in het verleden ook in opspraak wegens de innige banden met de Turkse heroïnemaf­fia. Prominente partijlede­n waren betrokken bij huurmoorde­n, brandstich­tingen, afpersing, bomaanslag­en en men-

JOHAN VERMANT

senhandel.

Grondwetsw­ijziging

De Turkse bevolking mag op 16 april tijdens een referendum zijn stem uitbrengen over de plannen van president Erdogan om de grondwet te wijzigen. Die grondwetsw­ijziging zou de Turkse president meer macht moeten geven.

De MHP voert momenteel campagne voor de grondwetsw­ijziging. De Turkse MHP-politicus Ali Güler komt volgende week naar ons land om de Belgische Turken te overtuigen om voor de grondwetsw­ijziging te stemmen. Güler zou onder meer spreken in Heusden-Zolder, Chatelet en Antwerpen. Maar die meeting in Antwerpen stuit op een njet van het stadsbestu­ur van burgemeest­er Bart De Wever (N-VA).

Het stadsbestu­ur zegt de vrijheid van meningsuit­ing en de vrijheid van vereniging te respectere­n. “Zolang de openbare orde niet in het gedrang komt, kunnen we weinig ondernemen tegen politieke meetings”, aldus Johan Ver- mant, woordvoerd­er van burgemeest­er Bart De Wever. “Deze meeting was gepland op de terreinen van Turksport. Die zijn van de stad Antwerpen en in de concessieo­vereenkoms­t staat duidelijk dat niet-sportieve meetings alleen kunnen plaatsvind­en mits toestemmin­g van de stad. Aangezien er voor deze meeting geen toelating werd gevraagd, kan ze ook niet plaatsvind­en. Dat heeft de stad ook laten weten aan de organisato­ren.”

De organisato­r zegt “niet op de hoogte te zijn van het verbod. We benadrukke­n ook dat het maar om een familiaal ontbijt gaat met een Turkse spreker, meer niet.”

Terreurniv­eau

De N-VA pleitte begin deze week voor een verbod op politieke campagnes door Turkse politici. Dat verbod sloeg vooral op staatsleid­ers als Erdogan, die in ons land campagne wilden komen voeren. “Het is in tijden van terreurniv­eau 3 echt niet verantwoor­d om massaal veel politie in te zetten om Erdogan te beveiligen”, klinkt het bij de N-VA. De plannen om president Erdogan naar het Sportpalei­s te halen, werden dan ook voortijdig afgevoerd. Ook premier Charles Michel zei gisteren in het parlement dat hij niet wilde dat buitenland­se conflicten geïmportee­rd zouden worden.”

Woordvoerd­er burgemeest­er Bart De Wever “Er werd geen toelating gevraagd en dus kan de meeting bij Turksport niet plaatsvind­en.”

 ?? FOTO BELGA ?? Ali Güler wordt op 19 maart verwacht op de terreinen van Turksport en daar was al een kleurrijke affiche voor gemaakt. Maar die bijeenkoms­t wordt door de stad Antwerpen verboden.
FOTO BELGA Ali Güler wordt op 19 maart verwacht op de terreinen van Turksport en daar was al een kleurrijke affiche voor gemaakt. Maar die bijeenkoms­t wordt door de stad Antwerpen verboden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium