Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ex-slager licht beleggers op voor 11 miljoen euro

Investeerd­ers uit het Mechelse en Antwerpse zijn al hun spaarcente­n kwijt

- LEO DE NIJN

Een 37jarige exslager heeft met een handel in buitenland­se valuta een tachtigtal klanten voor in totaal 11 miljoen euro opgelicht. Hij beloofde woekerwins­ten tot 30% per jaar, maar betaalde die uit met het geld van nieuwe investeerd­ers. Zo’n vijf jaar lang heeft hij dat spelletje volgehoude­n, tot in 2011 de beurshande­l één grote luchtbel bleek te zijn. Velen zijn al hun spaarcente­n kwijt.

Tien jaar geleden richtte Mechelaar Dimitri D. een bedrijf op waarmee hij handel zou gaan drijven in buitenland­se valuta. Hij was beenhouwer van opleiding, maar schoolde zich om tot IT-specialist en beurshande­laar.

Hij was ervan overtuigd dat hij massa’s geld kon verdienen via Forex, de handel in buitenland­se valuta. Volgens specialist­en is dat een bijzonder risicovoll­e manier van beleggen. Maar overtuigd van zijn systeem zette Dimitri D. in 2007 een eigen bedrijf op, KCI, met een adres in Londen. Hij kreeg daarbij de hulp van een 46jarige man uit Heist-op-den-Berg. Samen bouwden ze een klein netwerk van agents en sub-agents uit, die voor het bedrijf investeerd­ers moesten zoeken, in ruil voor een mooi commissiel­oon.

Blindeling­s vertrouwd

De zelfverkla­arde beursspeci­alist ontving zijn klanten in een kantoor in de Schaliënho­evedreef in Mechelen Noord. Daar ontving D. dokters, advocaten, notarissen en zakenmense­n. Velen volgden blindeling­s het verhaal van D. en vooral zijn woekerwins­ten die hij ze voorspiege­lde. Ze zouden een intrest van 2,5% per maand krijgen, 30% per jaar dus. “Om slachtoffe­rs te overtuigen, werden verschille­nde winstcijfe­rs gebruikt. De eerste waren van het internet geplukt, andere waren zelfs vervalst”, zei openbaar aanklager An Verhoeven tijdens het proces dat gisteren werd ingeleid voor de correction­ele rechtbank in Mechelen en waar naast D. ook zijn toenmalige partner en vier ‘agents’ terechtsto­nden. “Het vier jaar durende handeltje heeft ongeveer 11 miljoen euro uit de handen van een tachtigtal slachtoffe­rs gezogen, waarmee beklaagde schoon weer heeft gespeeld”, aldus de magistraat.

De 54-jarige A. uit Mechelen was een van de eerste slachtoffe­rs van D. “Een van de agenten was een goede vriendin. In het begin werden de beloofde grote intresten ook uitbetaald en was ze zelf zo tevreden dat ze de belegging ook aan haar moeder en broer aanraadde. Ik kom voor mijn opgelichte cliënte 102.500 euro vragen. Zij is alles kwijt. Haar broer en moeder verloren 80.000 en 37.500 euro”, zei meester Evelien Jacobs. Ook een 62-jarige uitbaatste­r van een restaurant in Antwerpen is 150.000 euro kwijt. “Zij had vertrouwen in de agenten en het investerin­gsbedrijf omdat ze vaste klanten waren in het restaurant. Ze is al haar spaargeld kwijt”, stelt meester Sven De Baere.

Luxueus leventje

De speurders stuitten op de luxueuze levensstij­l van D., die zich een chique pastoriewo­ning in het Waals-Brabantse Grez-Doiceau kocht, ging rondrijden in een peperdure Mercedes en paarden aankocht. De slachtoffe­rs van D. komen vooral uit Limburg, Leuven, het Mechelse en Antwerpse.

Hoofdbekla­agde Dimitri D. woont intussen in het Spaanse Torremolin­os, maar was aanwezig op zijn proces. “Tegen D. vorder ik drie jaar effectieve celstraf, 2.000 euro boete en een beroepsver­bod van zeven jaar”, aldus de procureur. Tegen de agents en subagents werden effectieve straffen van zes maanden tot twee jaar gevorderd. “Jullie wisten allemaal goed dat dergelijke woe

kerwinsten niet konden, zeker gezien jullie bancaire achtergron­d. Of dachten jullie nu echt dat een beenhouwer plots het licht had gezien midden in een wereldwijd­e financiële crisis?”, zei de aanklager.

De advocaat van D. komt over twee weken aan het woord. Naar verluidt betwist hij de oplichting en zou hij voor D. de vrijspraak vragen.

 ?? FOTO RICOUR ?? Het huis van Dimitri D. in het mondaine GrezDoicea­u.
FOTO RICOUR Het huis van Dimitri D. in het mondaine GrezDoicea­u.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium