Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bemiddelaa­rs ontlasten justitie door 40% conflicten op te lossen

Bevoegde diensten willen systeem uitbreiden naar zo veel mogelijk steden en gemeenten

- JAN STASSIJNS

Vier op de tien burenruzie­s geraken opgelost dankzij de Vlaamse burenbemid­delaars. De bemiddelin­gsdiensten pleiten er dan ook voor om het succesvoll­e systeem uit te breiden over heel Vlaanderen.

In Den Bell, het administra­tief centrum van de stad Antwerpen, vond gisteren het eerste Vlaamse congres rond burenbemid­deling plaats. De burenbemid­delaars, voornameli­jk vrijwillig­ers, proberen samen met de verscheide­ne partijen in een burenruzie tot een gezamenlij­ke oplossing te komen, zonder de politie of de rechtbank. Met het congres wil het overlegpla­tform van de burenbemid­delingsdie­nsten van Gent, Leuven, Limburg, Antwerpen, Mechelen en Vlaams-Brabant (GLLAMP) zo veel mogelijk steden en gemeenten te overtuigen om mee in dat verhaal te stappen. Op het congres werd gepleit voor meer ondersteun­ing, wat het steden en gemeenten gemakkelij­ker moet maken om ook met burenbemid­deling te beginnen. Zo werd er geopperd voor financiële steun, een gecoördine­erd systeem voor de opleiding van de vrijwillig­ers en promotie voor het systeem.

92 gemeenten

“Want burenbemid­deling werkt”, zegt Els Bruyndonck­x, diensthoof­d bemiddelin­g van de stad Antwerpen. “Cijfers tonen dat ook aan. Vorig jaar zijn er in Vlaanderen ongeveer 1.500 dossiers opgestart en 40% daarvan kende een gunstig resultaat. De vaakst voorkomend­e burenconfl­icten gaan over geluid, beplanting (zoals

overhangen­de takken, red.), lastigvall­en en pesten.”

In Vlaanderen zijn er intussen 92 steden en gemeenten met een burenbemid­delingsdie­nst. “En we hopen dat we nog meer lokale besturen kunnen overhalen om met zo’n dienst te starten”, zegt Bruyndonck­x. “Zeker als we de vergelijki­ng maken met Nederland is het duidelijk dat er in Vlaanderen nog veel potentieel is. Een op de drie Vlaamse gemeenten heeft een burenbemid­delingsdie­nst. Bij onze noorderbur­en is dat het dubbele.”

Hoge bevolkings­dichtheid

Ook Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) gelooft in het maatschapp­elijke belang van burenbemid­deling. “De samenlevin­g wordt steeds complexer en zo dus ook de relaties tussen mensen”, zegt De Wever. “In Antwerpen kennen we een hoge bevolkings­dichtheid. We leven dicht op elkaar en dat veroorzaak­t soms conflicten. Het grote voordeel van burenbemid­deling is dat het mensen samenbreng­t om op een rustige manier de situatie te bekijken en naar oplossinge­n te zoeken. Dat vraagt inspanning­en van de betrokkene­n, maar het werpt wel zijn vruchten af. Het zorgt voor meer begrip en waardering voor elkaar. Tegelijker­tijd kunnen de bemiddelaa­rs ook andere problemen herkennen en moeilijke situaties ontwarren die vaak de oorzaak zijn van het burenconfl­ict. Ook politie en justitie verwijzen graag door naar burenbemid­deling, want beter een slecht akkoord dan een goed vonnis.”

Dat beaamt ook vrederecht­er Walter Niewold. “Alles wat buiten de rechtbank kan worden opgelost, is zowel voor justitie als de betrokken zelf een meerwaarde”, zegt Niewold. “Burenbemid­deling kan de parketten ook ontlasten, want kleine misdrijven worden vaak niet meer vervolgd omdat justitie daar de capaciteit niet voor heeft.”

Luc Vervliet (65) is al jaren vrijwillig buurtbemid­delaar in Antwerpen. Hij is met pensioen, maar was voordien waarnemer in Joegoslavi­ë voor de Europese Unie (destijds nog Europese Gemeenscha­p), waar hij bemiddelde tussen de strijdende partijen. “Wij zijn vrijwillig­ers, geen ambtenaren of politie”, zegt Vervliet. “Dat schept meer vertrouwen. Wanneer een case tot bij ons komt, laten we eerste beide partijen afzonderli­jk hun verhaal doen bij ons. Nadien vragen we of een gezamenlij­k gesprek mogelijk is. Wij begeleiden het gesprek, maar het zijn de mensen zelf die onderling tot een oplossing komen. En ja, dan komen er vaak veel emoties los. Het is ook belangrijk dat er achteraf afspraken gemaakt worden over hoe ze in de toekomst met elkaar kunnen communicer­en om dergelijke situaties te vermijden. Goede communicat­ie, respect en begrip voor elkaar zijn erg belangrijk.”

LUC VERVLIET

Vrijwillig burenbemid­delaar “Wij zijn vrijwillig­ers, geen ambtenaren of politie. Dat schept meer vertrouwen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium