Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Receptenbo­ekje moet studenten inspireren om vegetarisc­h te koken

Vlaamse universite­iten slaan de handen in elkaar om brochure gratis uit te delen

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Ook in de Vlaamse universite­iten is de actie Dagen Zonder Vlees bijzonder populair. Daarom werken de onderwijsi­nstellinge­n voor het eerst samen om hun studenten voldoende culinaire inspiratie te geven om veertig dagen lang geen vlees of vis te eten. “Heel handig”, bevestigen de jongeren.

Een vegetarisc­he pizza, een portobello­burger, chili sin carne of liever een polentataa­rtje met mediterraa­nse groentensa­us en als dessert een crumble met Elixir d’Anvers? Het blijkt allemaal zo moeilijk niet om zelf te bereiden. Dat bewijzen de vijf Vlaamse universite­iten met een receptenbo­ekje dat ze speciaal voor hun studenten in het kader van Dagen Zonder Vlees hebben gelanceerd. “Het boekje bestaat uit de 25 beste, meest haalbare, duurzame en betaalbare recepten die door studenten en personeel werden aangereikt”, vertelt Peter De Meyer, woordvoerd­er van de Universite­it Antwerpen. Iedereen die gisteren in een van de studentenr­estaurants een vegetarisc­h gerecht bestelde, kreeg het boekje er gratis bij.

Een leuk initiatief, zo vinden de studenten van de UAntwerpen die zich ’s middags tegoed doen aan een maaltijd uit het vegetarisc­he aanbod van de dag. “Het is de tweede keer dat ik deelneem aan Dagen Zonder Vlees”, vertelt Nele Van der Spiegel (20). “Met minder vlees eten heb ik geen moeite, vis daarentege­n vind ik moeilijker om te missen. Als ik tijd heb, experiment­eer ik graag in de keuken. Dit receptenbo­ekje is dus zeker een aanwinst. Die portobello­burger wil ik eens uitprobere­n.”

Zelf vindt Nele het belangrijk dat de universite­it studenten bewust maakt van het aspect duurzaamhe­id. Die mening deelt ook studente Laurence Verheijen (25) “Ik ben al veertien jaar vegetariër. Toch heb ik me via de universite­it ingeschrev­en voor Dagen Zonder Vlees omdat ik het belangrijk vind met zo veel mogelijk mensen de boodschap om duurzamer te leven uit te dragen. Naast vegetarisc­h eten probeer ik bijvoorbee­ld ook lokaal te kopen. Dat maakt allemaal deel uit van het grotere verhaal, maar gemakkelij­k is dat niet altijd. ”

Melina Willems (22) en Laila Sumun (22) doen dan weer niet mee aan Dagen Zonder Vlees. “Wij eten sowieso twee à drie keer per week bewust vegetarisc­h. Het receptenbo­ekje zal ons dus zeker van pas komen, want als we zelf koken – we wonen allebei nog

thuis – is het vegetarisc­h.”

Keuze moet blijven

Net zoals de andere Vlaamse universite­iten, is de UAntwerpen niet aan haar proefstuk toe als het aankomt op initiatiev­en rond een duurzame keuken. “Voor Dagen Zonder Vlees zetten we dat allemaal nog eens extra in de kijker.” Maar vanzelfspr­ekend is die duurzaamhe­id op grote schaal niet”, zegt chef Steven Symoens, die al zeven jaar aan het roer staat van het studentenr­estaurant in de binnenstad. “In zeven jaar tijd is er veel veranderd. Nu gebruiken we bijvoorbee­ld duurzaam verpakking­smateriaal. Verder bieden we elke dag twee à drie vegetarisc­he alternatie­ven aan. Wil je een beetje creatief blijven, dan kruipt daar wel wat extra tijd in. Bovendien is het budget beperkt.”

Maar hoe belangrijk Symoens het ook vindt om de studenten richting vegetarisc­he gerechten te sturen, toch vindt hij dat vlees niet van de kaart mag worden verbannen. “De studenten moeten zelf kunnen kiezen.”

STEVEN SYMOENS

Chef studentenr­estaurant UAntwerpen “We bieden elke dag twee à drie vegetarisc­he alternatie­ven aan en gebruiken duurzaam verpakking­smateriaal.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Nele Van der Spiegel in het studentenr­estaurant van de UAntwerpen met het gratis receptenbo­ekje. “Als ik tijd heb, experiment­eer ik graag in de keuken. Dit is dus zeker een aanwinst.”
FOTO PATRICK DE ROO Nele Van der Spiegel in het studentenr­estaurant van de UAntwerpen met het gratis receptenbo­ekje. “Als ik tijd heb, experiment­eer ik graag in de keuken. Dit is dus zeker een aanwinst.”
 ?? FOTO DE ROO ??
FOTO DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium