Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beetje gif maakt zeelucht gezonder

-

De zilte zeelucht is echt gezonder dan duffe binnenland­lucht. Dat is te danken aan een klein beetje gif in de algen in het zeewater.

Onderzoeke­rs van de UGent proberen te bewijzen dat de ragfijne waterdrupp­eltjes aan zee supergezon­d zijn. Die kunt u op uw huid of in de lucht voelen wanneer u op het strand de golven van de zee ziet aanrollen.

In de zee leven algen, microscopi­sch kleine plantjes. In die algen kunnen stoffen zitten die giftig zijn voor de mens. Als u na het eten van een slechte mossel of oester een paar dagen op het toilet doorbrengt, komt dat heel vaak door die gifstoffen.

“Hoge concentrat­ies ervan zijn schadelijk. Wij onderzoeke­n of lage concentrat­ies en langdurige blootstell­ing niet net een positief effect hebben”, zeggen Emmanuel Van Acker en Maarten De Rijcke, doctoraats­studenten aan het laboratori­um voor milieutoxi­cologie van de UGent.

In het lab stelden ze longcellen bloot aan die gifstoffen. “De eerste indicaties tonen een positief effect”, zegt professor Colin Janssen, die het onderzoek begeleidt. “Kapotte cellen zouden er vlotter door worden opgeruimd. En dat helpt bepaalde infecties en ziektes zoals kanker en diabetes te onderdrukk­en.”

De gezonde werking van zeelucht wordt dus eindelijk wetenschap­pelijk bewezen. “Het gaat voorlopig nog om proeven in een lab”, zegt Janssen. “Maar de resultaten zijn hoopgevend, want het positieve effect op de cellen in de proef is echt substantie­el. Het is ook de allereerst­e keer dat het effect wetenschap­pelijk vastgestel­d is. We zijn nu volop aan het meten langs onze kust om na te gaan hoeveel van die toxines je binnenkrij­gt als je bijvoorbee­ld een uur langs de zee wandelt.”

Het effect zou niet alleen tot de waterlijn beperkt zijn. “Als de wind goed staat, is het waarschijn­lijk tot een paar kilometer landinwaar­ts voelbaar”, zegt Janssen. Helaas niet tot Antwerpen, dat met de Schelde ook veel water heeft waarin algen zitten. “Daar speelt de golfslag niet, waardoor het water veel minder verneveld geraakt”, zegt Janssen.

We moeten ook oppassen met de giftige algen. “Als de klimaatver­andering zich doorzet en het water fors opwarmt, kunnen de algen veel feller gaan bloeien”, zegt Van Acker. “Dan zou het gehalte in de zeelucht te hoog worden, en wordt het schadelijk.”

En het jodium in de zeelucht? “Die gehaltes zijn zo laag dat ze geen effect hebben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium