Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Neem stress weg en ook autist gaat graag op reis”

Nieuwe vzw in Putte biedt uitstappen met begeleidin­g aan

- BERT PROVOOST www.2move. be

Mensen met autisme zien reizen vaak als een te zware opdracht. Daardoor blijven velen gewoon veilig thuis. De nieuwe reisorgani­satie 2Move wil daarin veranderin­g brengen en biedt reizen met begeleidin­g op maat aan. Bedoeling is om zo veel mogelijk stress op voorhand weg te werken.

De vzw 2Move opereert vanuit Beerzel (Putte). Aan de wieg staan Hans Lynen uit Hove, Elke Vandenberg­he uit Burcht (Zwijndrech­t) en Kristof Van Herck uit Beerzel (Putte). Zij werken als collega’s voor het Multifunct­ioneel Centrum Koca in Antwerpen. Daar begeleiden ze jongeren met autisme.

“We organisere­n twee keer per jaar wel een reisje voor onze jongeren. Maar eens ze de overstap maken naar de volwassen hulpverlen­ing, stopt het aanbod vanuit de organisati­e. In Vlaanderen bestaat er geen reisaanbod dat mensen met autisme voldoende geruststel­t. Die mensen hebben vaak schrik voor het onbekende, kijken op tegen de hele planning of knappen af op taalbarriè­res. Velen blijven daarom gewoon veilig thuis en dat is zonde. Met z’n drieën hebben we beslist om zelf iets op te starten”, legt voorzitter Kristof Van Herck uit.

Angst voor het onbekende

Een reis plannen is sowieso een hele klus, maar voor mensen met autisme spelen heel wat extra gevoelighe­den en aandachtsp­unten. “Het belangrijk­ste is dat we zo veel mogelijk stress op voorhand wegnemen. Op die manier gaat ook iemand met autisme graag op reis. Zo houden de meeste van onze mensen bijvoorbee­ld niet zo van luchthaven­s en de enorme drukte en chaos die er heerst. De zenuwachti­gheid daarrond kunnen we beperken door er op voorhand uitgebreid met hen over te spreken, zodat ze perfect weten wat ze kunnen verwachten. Dan hoeven ze geen angst te hebben voor het onbekende.”

De reizen van 2Move zijn allemaal groepsreiz­en, maar die wor- den op maat voorbereid en samengeste­ld. “We overlopen op voorhand de aandachtsp­unten en maken een duidelijke planning op. Als een activiteit niet door iedereen kan worden meegedaan, delen we ons op in groepjes. We besteden ook veel meer aandacht aan begeleidin­g. Als we bijvoorbee­ld skilessen volgen, is het belangrijk dat er voldoende mensen zijn om alles goed uit te leggen op ieders tempo, anders kan het plezier er snel af zijn.”

Deels betaald door overheid

De deelnemers met een erkende handicap kunnen de begeleidin­gskosten betalen via het nieuwe systeem van de zogenaamde persoonsvo­lgende financieri­ng. “Sinds januari krijgen ze een budget van de Vlaamse overheid. Ze kunnen zelf beslissen welke hulp ze willen inschakele­n. Per vier of vijf deelnemers aan onze reizen zorgen wij voor één begeleider. De kostprijs voor die begeleider­s kan met dat budget worden betaald”, legt Van Herck uit.

De vzw zit nu nog in een opstartfas­e. De eerste reis gaat deze zomer naar het Oostenrijk­se Reutte. Ook personen met een lichte mentale handicap kunnen meereizen. Als er voldoende interesse is, zullen daarna nog meer reizen georganise­erd worden.

Bij de Vlaamse Vereniging Autisme zeggen ze alvast zulke initiatiev­en toe te juichen. “We krijgen via onze Autismetel­efoon veel vragen over reizen. Er is duidelijk nood aan hulp. Dus als deze mensen het goed aanpakken, kan dit een heel mooi initiatief worden.”

KRISTOF VAN HERCK

Voorzitter 2Move “Mensen met autisme hebben schrik voor het onbekende, zien op tegen de planning en knappen af op taalbarriè­res. Daarom blijven ze vaak thuis. Dat is zonde.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Hans Lynen uit Hove, Elke Vandenberg­he uit Burcht (Zwijndrech­t) en Kristof Van Herck uit Beerzel (Putte) zijn begonnen met 2Move, een reisorgani­satie voor mensen met autisme.
FOTO DIRK KERSTENS Hans Lynen uit Hove, Elke Vandenberg­he uit Burcht (Zwijndrech­t) en Kristof Van Herck uit Beerzel (Putte) zijn begonnen met 2Move, een reisorgani­satie voor mensen met autisme.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium