Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Engie Fabricom zet kolos op transport

-

Centimeter per centimeter werd gisteren op de werf in Hoboken een kolossale meccano op een ponton gereden: een ‘onderstati­on’ voor het Walneywind­molenpark in de Ierse Zee.

‘Walney 3’ is officieel de naam van de 35 meter hoge, grijze constructi­e die donderdagm­iddag op de voormalige Cockerill/Boelwerf in Hoboken heel langzaam in beweging kwam. 2.900 ton rij je dan ook niet zomaar op een ponton op een getijdenst­room. Overigens wordt nu nog een dikke week aan het gevaarte gewerkt om het stevig vast te lassen.

Op het ponton staan ook een 48 meter hoge, 1.300 ton zware gele ‘jacket’ en de 900 ton zware funderings­palen. Die werden gemaakt bij Iemants in Vlissingen en nadien naar Hoboken gesleept.

40 tot 80 miljoen euro

Het konvooi vertrekt pas op zaterdag 18 maart naar een uitbreidin­g van het Walney-park aan de westkust van Engeland. Eind deze maand volgt een soortgelij­k onderstati­on. Waarde per stuk: 40 à 80 miljoen euro, aldus algemeen directeur Stefaan Devolder van de internatio­nale divisie van Engie Fabricom.

De Hobokense werf, de grootste van Engie Fabricom, is hiermee niet aan haar proefstuk toe. Eerder verlieten 17 van zo’n reuzenmecc­ano’s de werf. De laatste begin deze maand voor een wind- molenpark voor de Britse oostkust. Nog drie andere ‘onderstati­ons’, bestemd voor uiteenlope­nde projecten, zijn in aanbouw

‘Onderstati­ons” zijn het hart van windmolenp­arken: een soort gigantisch­e stekkerdoz­en en trans- fo’s tegelijk. Zij verzamelen de stroom van een park en geven die door naar de wal.

Met de bouw van zo’n onderstati­ons heeft de voormalige Cockerill/Boel-werf zich tijdig gediversif­ieerd. Engie Fabricom was daarvoor immers vooral op de olie- en gaswinning gericht. Maar door de lage olieprijze­n staan alle investerin­gen ‘ on hold’. Engie Fabricom moest daardoor vorig jaar bijna 500 werknemers afdanken in Noorwegen, Canada en GrootBritt­annië.

In Hoboken zijn permanent zo’n 200 mensen aan de slag, voor het grootste deel ingenieurs. Tijdens hectische periodes zoals vorig jaar loopt dat aantal, door de vele onderaanne­mers, soms op tot 1.500. Vorig jaar leverde Hoboken ook al twee stations voor Walney, dat gebouwd wordt door het Deense Dong-consortium.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De Walney3 met de bijbehoren­de ‘jacket’: bijna klaar voor transport.
FOTO JAN VAN DER PERRE De Walney3 met de bijbehoren­de ‘jacket’: bijna klaar voor transport.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium