Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kalief vlucht weg

Trump stuurt honderden mariniers naar Raqqa om IS doodsteek te geven

- PETER MIJLEMANS

De VS voeren hun troepenste­rkte in Syrië sterk op. Vierhonder­d mariniers met zwaar militair materiaal zijn aangekomen op zowat dertig kilometer van de hoofdstad van het ISkalifaat Raqqa. In Koeweit worden nog eens een kleine duizend soldaten ondergebra­cht om in de regio snel te kunnen ingrijpen.

De troepen van het door Koerden geleide Syrische Democratis­che Leger zijn al sinds november bezig met het omcirkelen van de stad Raqqa, het officieuze hoofdkwart­ier van IS in Syrië en hoofdstad van het kalifaat. Nu die operatie zo goed als afgerond is, wordt de aanval op de stad zelf voorbereid.

Om dat offensief te ondersteun­en, zijn vierhonder­d Amerikaans­e mariniers in het gebied aangekomen. Ze vullen de rangen aan van Special Forces die zich bezighoude­n met het opleiden en on- dersteunen van de Syrische rebellen. De mariniers zullen er volgens Reuters een basiskamp uitrusten om de stad met zware artillerie te kunnen bestoken.

Het eindoffens­ief rond Raqqa, waar zo’n vierduizen­d IS-strijders wachten, wordt ten laatste over enkele weken verwacht.

Ook in de buurt van Manbij, op honderd kilometer van Raqqa, zijn Amerikaans­e soldaten in gepantserd­e voertuigen aangekomen. De Rangers hebben de opdracht om de gevechten tussen rebellen gesteund door Turkije en Koerdische strijdkrac­hten te stoppen en hen te verenigen in de strijd tegen IS.

AP meldde gisteren nog dat een reservekri­jgsmacht van een kleine duizend Amerikaans­e militairen in Koeweit wordt gestatione­erd, om snel te kunnen ingrijpen in Irak of Syrië mocht dat nodig zijn. Daarmee komt de belofte van boots on the ground van Donald Trump een stap dichterbij. De Amerikaans­e troepenste­rkte wordt flink uitgebreid, wat de plaatselij­ke legerleidi­ng en het Pentagon volgens AP meer armslag moet geven om ter plaatse beslissing­en te nemen. Obama had het maximum aantal ‘militaire adviseurs’ beperkt met een bovengrens van vijfhonder­d.

De Mariniers en Rangers zijn volgens de woordvoerd­ers van het leger “slechts tijdelijk” gedetachee­rd, wat niet onder de restrictie valt.

“Het spel is uit”

Ondertusse­n meldt Reuters op basis van Iraakse en Amerikaans­e gezagvoerd­ers dat de zelfverkla­arde kalief Abu-Bakr Al-Bagh- dadi zijn troepen in de Iraakse stad Mosul in de steek heeft gelaten in de hoop zijn eigen leven te redden. De kalief zou zijn ondergedok­en in de woestijn, waar hij onderdak krijgt in dorpen waar de Soennitisc­he bewoners IS genegen zijn. Het IS-leger, dat nog minder dan 40% van het Westelijk deel van Mosul in handen heeft, zou daardoor zonder leiding zitten.

Volgens dezelfde bronnen is ondertusse­n de helft van de zesduizend strijders die de stad verdedigde­n, gedood. De meeste buitenland­se strijders zouden proberen de stad te verlaten.

“Het spel is uit,” zei de Amerikaans­e generaal Matthew Isler gisteren aan Reuters. De hevige gevechten die er nog zijn, noemde hij stuiptrekk­ingen. De resterende IS-leden zijn geïsoleerd en hun slagkracht is fors verzwakt door de bombardeme­nten op commandopo­sten en wapenarsen­alen.

 ?? FOTO AP
FOTO ISOPIX ?? De gevluchte AbuBakr AlBaghdadi. Een beeld uit een video van het Syrische Democratis­che Leger. De soldaten bestrij
den IS in Raqqa.
FOTO AP FOTO ISOPIX De gevluchte AbuBakr AlBaghdadi. Een beeld uit een video van het Syrische Democratis­che Leger. De soldaten bestrij den IS in Raqqa.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium