Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twee miljoen subsidies voor jeugdveren­igingen

Vijftien vereniging­en krijgen steun om hun ambitieuze bouwprojec­ten te realiseren

- JAN STASSIJNS

Het college van burgemeest­er en schepenen besliste om bijna twee miljoen euro subsidies ter beschikkin­g te stellen aan vijftien Antwerpse jeugdveren­igingen. Tegelijker­tijd wil schepen van Jeugd Nabilla Ait Daoud (NVA) gedeeld gebruik van jeugdlokal­en stimuleren.

Voor jeugdveren­igingen is het vaak niet evident om de nodige middelen bij elkaar te sprokkelen om hun bestaande lokalen te renoveren of een volledige nieuwbouw te realiseren. Dat beseft ook schepen van Jeugd Nabilla Ait Daoud (N-VA), die een investerin­gsbudget van bijna twee miljoen euro ter beschikkin­g stelt voor vijftien Antwerpse jeugdveren­igingen. Het college van burgemeest­er en schepenen keurde dat voorstel goed.

“We zetten zo sterk in op de infrastruc­tuursubsid­ies voor het vrijwillig jeugdwerk”, zegt schepen Ait Daoud. “Deze legislatuu­r zullen we meer dan 3,5 miljoen geïnvestee­rd hebben, dubbel zoveel als in de vorige legislatuu­r, om zo de stad levendig en bruisend te houden.”

Inzamelact­ies

De projecten die gefinancie­rd worden gaan van het herstellen van gebroken ramen tot een volledige nieuwbouw. Zo ontvangt de Zeescouts Lange Wapper op Linkeroeve­r 250.000 euro voor de renovatie van hun gebouwen. Vzw De Pollekes krijgt 375.000 euro voor een nieuwbouw, Chiro De Kievitjes in Zandvliet ruim 300.000 euro en 465.000 euro wordt voor de scoutsgroe­p 61 SintJozef in Merksem uitgetrokk­en.

Ook Scoutsgroe­p 48-11 op het Kiel, die 367.000 euro aan subsidies krijgt, heeft grootse plannen. Daar dromen ze al jaren van een nieuwbouw om plaats te bieden aan het steeds toenemende aantal leden. “En zonder deze subsidies was dat niet mo- gelijk geweest”, zegt oud scouts en architect Johan D’Haen, lid van het bouwcomité. “We hebben zelf veel gespaard en inzamelact­ies georganise­erd, en dankzij deze subsidies kunnen we nu onze nieuwbouw realiseren.” Maar om alles volledig te kunnen afwerken heeft de groep nog 20.000 euro nodig. De subsidies voor de vereniging­en gaan namelijk maximaal tot 70% van de kostprijs voor dergelijke grote werken. Voor het overige deel moeten de vereniging­en dus zelf zorgen.

Kindervreu­gd

Schepen Ait Daoud wil ook het gedeeld gebruik van jeugdlokal­en stimuleren. “En daar is scoutsgroe­p 48-11 een heel mooi voorbeeld van”, zegt ze. “De groep werkt onder andere samen met speelplein­werking Kindervreu­gd, die in de scoutsloka­len terechtkun­nen in de vakantiepe­riodes. Op die manier komen we tot een efficiënte aanwending van de beschikbar­e ruimte in onze stad. Iets wat onze kinderen, tieners en jongeren enkel maar ten goede kan komen.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Schepen van Jeugd Nabilla Ait Daoud (met rode jas) wil jeugdveren­igingen bijstaan in het realiseren van hun bouwprojec­ten.
FOTO PATRICK DE ROO Schepen van Jeugd Nabilla Ait Daoud (met rode jas) wil jeugdveren­igingen bijstaan in het realiseren van hun bouwprojec­ten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium