Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Monumental­e dokterswon­ing opnieuw in ere hersteld

Kamers stijlvol ingericht met schilderij­en en designobje­cten

- KOEN DE BEUCKELEER

Aan de ingang van het Groen Kwartier, op de grens van Zurenborg en OudBerchem, bevindt zich een alleenstaa­nde dokterswon­ing. Interieur en architectu­urspeciali­st Mark Mertens gaf het historisch­e pand een knappe makeover en richtte het in met hoogwaardi­ge kunst en designobje­cten.

De voormalige dokterswon­ing in het Groen Kwartier onderging het voorbije anderhalf jaar een grondige renovatie. Tot 2015 werd ze bewoond door enkele atleten van Topsport Vlaanderen, maar interieur- en architectu­ur- specialist Mark Mertens gaf de woning een nieuwe toekomst. De zaakvoerde­r van het internatio­naal gereputeer­de am designs trok er in met zijn gezin, maar ontvangt in zijn woning ook klanten van over de hele wereld. “Op die manier kunnen zij in een huiselijke omgeving kennismake­n met ons woonconcep­t en onze producten”, zegt Mertens. De hoofdzetel van het architectu­uren interieurb­edrijf bevond zich tot voor kort in Puurs, maar Mertens, zelf een geboren Antwerpena­ar, wou graag terugkeren naar zijn moederstad. “We gingen op zoek naar een woning met een architectu­raal karakter, waarop we zelf onze stempel konden drukken. We kwamen hier eerder toevallig terecht, maar gevoelsmat­ig zat het meteen juist. Omdat het pand niet in een straat staat, beschikt het over enorm veel lichtinval. Bovendien sprak de authentici­teit van de gevel en de rustige stadsomgev­ing ons bijzonder aan.”

De dokterswon­ing werd van boven tot onder zorgvuldig gerenoveer­d. Op het gelijkvloe­rs werd het leefgedeel­te uitgebreid met extra woonvolume, zodat een gezellige binnentuin ontstond. In de trappenhal werden de oorspronke­lijke moulures in ere hersteld en in de gang werd de marmeren vloer prachtig gerenoveer­d. De monumental­e gevels werden gereinigd, maar bleven volledig bewaard. Op het dak werd gewerkt met natuurleie­n en op de binnenplaa­ts met speciale blauwstene­n. Alle kamers werden ingekleed met uitzonderl­ijke kunst- en designobje­cten. Van schilderij­en, over lampen en stoelen tot planten en deuren. Alle objecten zijn afkomstig van hoog aangeschre­ven kunstenaar­s en producente­n waar am designs mee samenwerkt. “Het is de bedoeling om de zaken die we verkopen binnen een reëel kader te tonen”, zegt Mertens. “Klanten van over de hele wereld kunnen hier, op afspraak, terecht om inspiratie op

te doen. Zowel particulie­ren als internatio­nale luxehotels behoren tot ons vast cliënteel.“

Franse klanten

Volgens Mertens is de buurt rond het Groen Kwartier sterk in opmars. “De evoluties rond brouwerij De Koninck en in de wijk Oud-Berchem tonen aan dat dit een levendige stadsbuurt wordt. Bovendien zijn er heel wat invalswege­n in de buurt en is het station van Berchem vlakbij. Aangezien we heel wat Franse klanten hebben, is het een troef om snel op de TGV te kunnen stappen.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Mark Mertens in de vernieuwde dokterswon­ing. “We kwamen hier eerder toevallig, maar gevoelsmat­ig zat het meteen juist.”
FOTO WIM HENDRIX Mark Mertens in de vernieuwde dokterswon­ing. “We kwamen hier eerder toevallig, maar gevoelsmat­ig zat het meteen juist.”
 ?? FOTO WIM HENDRIX
FOTO WIM HENDRIX ?? Een blik binnenin het gerenoveer­de pand.
Niets werd aan het toeval overgelate­n.
FOTO WIM HENDRIX FOTO WIM HENDRIX Een blik binnenin het gerenoveer­de pand. Niets werd aan het toeval overgelate­n.
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Kunst en design sieren het interieur.
FOTO WIM HENDRIX Kunst en design sieren het interieur.
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? En de mannequin zag dat het goed was.
FOTO WIM HENDRIX En de mannequin zag dat het goed was.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium