Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Molotovgoo­iers geklist

Verdachten rellen juni 2016 doorverwez­en naar de raadkamer

- SAM REYNTJENS

De raadkamer in Antwerpen heeft veertien jongemanne­n naar de rechtbank verwezen. Ze moeten terechtsta­an voor hun rol bij de rellen van begin juni 2016 op de Luchtbal.

Veertien Luchtbalbo­ys mogen het binnenkort komen uitleggen bij de Antwerpse strafrecht­er. De jongemanne­n werden de afgelopen maanden geïdentifi­ceerd als de relschoppe­rs die midden juni vorig jaar de Luchtbalwi­jk op stelten zetten.

“Er zijn verschille­nde tenlastele­ggingen in dit dossier, waarvan de voornaamst­e brandstich­ting, vernieling­en, weerspanni­gheid en bendevormi­ng zijn”, zegt parketwoor­dvoerster Sylvie Van Baden.

Molotovcoc­ktails

Concreet worden enkele jongeren vervolgd voor het in brand steken van auto’s die in de wijk geparkeerd stonden. En voor een poging tot brandstich­ting in het ontmoeting­scentrum in de Perustraat. Voor de brandstich­tingen werden molotovcoc­ktails gebruikt.

Andere verdachten zullen zich moeten verantwoor­den voor het gooien van stenen naar politiecom­bi’s. Dat gebeurde op de eerste avond van de relletjes in juni. Relletjes die ontstonden nadat de jongeren van de wijk waren sa- mengekomen om een geval van vermeend politiegew­eld aan te klagen. Twee dagen voordien was de 22-jarige Abdelilah Arbi naar eigen zeggen hardhandig aangepakt tijdens een politiecon­trole. Arbi liep daarbij een breuk aan zijn oogkas op. Hij diende later klacht in tegen de politie. Die was ook al op eigen initiatief gestart met een onderzoek. Dat onderzoek zou nog niet afgerond zijn.

Smsverkeer

Verwacht wordt dat de zaak rond de Luchtbalbo­ys al in de volgende maanden voor de rechtbank zal komen. Eén van de beklaagden, Wildi E. (20), zit namelijk nog in de gevangenis. Volgens onze informatie wordt hij er van verdacht de molotovcoc­ktails te hebben geleverd. Dat zouden de onderzoeke­rs van de lokale recherche hebben kunnen afleiden uit zijn sms-verkeer.

 ?? FOTO RR ?? Het artikel over de rellen dat vorig jaar in uw krant verscheen.
FOTO RR Het artikel over de rellen dat vorig jaar in uw krant verscheen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium