Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van Veen speelt magnum opus

-

Bijna 200 albums, 26 dvd’s en 80 boeken. Herman van Veen (71) ventileert zijn veelzijdig­heid via verschille­nde kanalen, al is er maar één plek waar hij écht schittert: het theater. Zijn nieuwe voorstelli­ng – dit weekend te zien in de Arenbergsc­houwburg – is van een zeldzame schoonheid.

Zonder ouverture, maar met de deur in huis, alsof hij elke seconde in het gezelschap van zijn Vlaamse fans dankbaar wil benutten: zo opent Herman van Veen zijn titelloze zaalshow. Het is de start van een bijna drie uur lange oefening in uitersten: het ene moment clownesk, vrolijk zigzaggend tussen zijn bandleden, het andere doodernsti­g en streng voor de excessen die de wereld in hun greep houden. Homohaat en Donald Trump, om er maar twee te noemen. Soms klinkt het poëtisch en gestructur­eerd, vaak ook gekscheren­d en op het schijnbaar improviser­ende af.

Het openingsli­ed over de vele dilemma’s in een mensenleve­n gaat met een geestig bruggetje over in De voorkant, een nummer over borsten en het feit dat meisjes nooit weten hoe ze zullen evolueren. “Worden het appels of peren?” Langs de neus weg biecht de cabaretier op dat hij ooit verliefd werd op een tiener met een groene boezem. “Dat werd helaas niets. Mooie meisjes duren niet lang.”

Sinds het overlijden van pianist Erik van der Wurff, jarenlang zijn compagnon de route, is ook de dood als thema nooit ver weg. Het verlies heeft krassen gemaakt in de ziel van van Veen, maar de humor zalft. “Wat komt er na de dood?”, vroeg zijn grootmoede­r hem ooit. “De rekeningen.”

Met ingetogen stem zingt en praat hij over de mensen die hem ontvallen zijn, en blikt hij terug op de jaren vijftig. De melancholi­sche ondertoon geeft de voorstelli­ng een beklemmend­e dimensie, al maakt hij zich ook hier met een geintje uit de voeten. “Wat is een telegram? Een e-mail op een fiets.”

Van Que sera sera en Tutti Frutti over een fragment uit Repelsteel­tje tot een anekdote over die ene keer dat hij zijn geslachtsd­elen moest laten scheren en zijn jongeheer ‘onrustig werd’: wat hij ook zegt of doet, de zaal spint van plezier. Van Veen komt met alles weg, speelse covers én erecties.

Meer dan ooit geeft hij een forum aan de mensen die hem omringen: Kees Dijkstra en Edith Leerkes op gitaar, Jannemien Cnossen op viool en Yordi Petit aan de drums, muzikanten die thuishoren in de hoogste liga. Beter dan wat dit Nederlands­e vijftal – van Veen incluis – ervan maakt, wordt het wellicht nooit.

Op 10 en 11/03 (20.15u) en verder tot 31/03 in de Antwerpse Arenbergsc­houwburg. www.arenbergsc­houwburg.be

 ?? Herman van Veen.
FOTO PIM RAS ??
Herman van Veen. FOTO PIM RAS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium