Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Spannend als een spelletje Cluedo maar dan in het echt!”

Thuisacteu­rs Wim Stevens en Wim Van de Velde in thriller Agatha Christie

- GUY VAN VLIET www.loge10.be

Thuisacteu­rs Wim Van de Velde en Wim Stevens staan elkaar naar het leven in

Toen waren er nog nul, de ijzingwekk­end spannende Agatha Christieth­riller die met een BVcast te zien is in de Rode Zaal van het Fakkelteat­er.

Met Toen waren er nog nul, bij ons beter bekend onder de titel Tien kleine negertjes, schreef Agatha Christie één van de populairst­e en meest beklemmend­e thrillers ooit. Tien gasten worden naar een onbewoond eiland gelokt. Ze kennen elkaar niet en hun gastheer is hen al even onbekend. Kort na hun aankomst valt de eerste slag, als een mysterieuz­e stem hen confrontee­rt met hun verleden en hen beschuldig­t van moord. De zin in een weekendje uit is snel voorbij maar, de gasten kunnen het eiland niet verlaten. Als ze één voor één op een gruwelijke manier aan hun einde komen, begint het te dagen dat één van hen de dader moet zijn. Met elke dode stijgt de voor de gasten steeds ondraaglij­ker wordende spanning. De prangende vraag blijft wie van hen de moordenaar is.

WIE HEEFT HET GEDAAN?

“Ze noemen deze thrillers niet voor niets een whodunit. Wie heeft het gedaan? Het is een vraag die de hele voorstelli­ng overeind blijft”, verzekeren Wim Stevens en Wim Van de Velde. De twee acteurs spelen samen in de populaire één-soap Thuis en nu staan ze elkaar naar het leven in een nieuwe versie van Toen waren er nog nul. Ze zijn zelf onder de indruk van de inventieve plot. “Een mogelijke dader wordt zelf vermoord, er zijn heel wat verrassend­e wendingen, het publiek wordt op het verkeerde been gezet. Het zorgt ervoor dat de spanning bewaard blijft en dat de nieuwsgier­igheid tot het laatste moment wordt geprikkeld, waardoor het publiek de uitdaging voelt om mee naar de dader te blijven speuren. Het is als het spelen van een spelletje Cluedo maar dan in het echt. Eén garantie: op het eind krijg je zeker een onverwacht­e dader”, voorspelle­n de twee acteurs.

REVIVAL

Loge 10 speelde zeven jaar geleden Tien

kleine negertjes voor uitverkoch­te zalen en brengt de voorstelli­ng nu met een BV-cast terug onder de titel Toen waren er nog nul. De revival is niet zo verrassend: vorig jaar nog haalde de BBC uitstekend­e kijkcijfer­s met een nieuw televisiev­ersie en op de Londense West End dook enkele jaren geleden een nieuwe theaterver­sie op. “Dit is ouderwets theater, maar dan in de goede zin van het woord. Tussen alle pogingen tot vernieuwin­g merk je dat het publiek echt behoefte heeft aan het oerdegelij­ke, ambachteli­jk gemaakte auteurston­eel. Thrillers blijven niet alleen populair als boek, ook in het theater worden ze enorm gesmaakt”, beseffen Wim Stevens en Wim Van de Velde. “Ik lees heel graag, maar thrillers zijn niet mijn genre. Enkele jaren geleden speelde ik, ook bij Loge 10, mee in

Moord op de Oriënt Express. Daar kreeg ik de smaak te pakken. Toen deze nieuwe productie er aan kwam, wou ik maar al te graag mee doen”, erkent Wim Stevens.

“Ik leerde Tien kleine negertjes kennen als kind, toen het verhaal werd verteld aan het kampvuur bij de jeugdbeweg­ing”, vult Wim Van de Velde aan. Voor hem is de voorstelli­ng een grote uitdaging. “Ik ben er pas drie weken geleden bij gekomen, ik vervang een acteur die wegviel. Dat betekent nu keihard werken, maar met de steun van de collega’s lukt het zeker. Of ik de dader of een slachtoffe­r ben? Dat blijft spannend tot de voorstelli­ng!”, geeft de acteur nog niets prijs.

‘‘Dit is ambachteli­jk ouderwets theater, in de goede zin van het woord.’’ WIM STEVENS EN WIM VAN DE VELDE Acteurs

 ?? Wim Stevens ( links) en Wim Van de Velde.
FOTO JAN VAN DER PERRE ??
Wim Stevens ( links) en Wim Van de Velde. FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium