Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eindelijk mogen we meedoen met het keizerscha­p”

- PATRICK VINCENT

pen!” “Godfather van de Polderbond!” Ook zijn kleinzoon Maarten, bouwjaar 1986, heeft ondertusse­n al drie keizerskro­nen op zijn schouw staan. Dynastieën als deze maken ze alleen nog in de Polders.

Halleluja!

Ekerenaars Wim Vansteenki­ste en Peter De Rechter zijn samen met Ludo Kanora (63), een gepensione­erde fietsenhan­delaar, naar het gansrijden in Zandvliet afgezakt om er te verbroeder­en met hun collega’s. Ja, eindelijk mogen ze elkaar collega’s noemen. Elk jaar bleven de Ekerenaars aan de Polderbond vragen om lid te mogen worden. Elk jaar zei de Polderbond: ‘ Vraag het volgend jaar nog maar eens.’ En de aanhouder wint. Tien jaar na hun eerste editie mochten ze eindelijk lid worden én – halleluja! – meteen vier ruiters afvaardige­n voor het keizerrijd­en in Hoevenen op 2 april (het keizerrijd­en vindt altijd plaats in het dorp van de laatste keizer, op dit moment havenkraan­man Sven Van Bouwel).

Eindelijk kan de rust weerkeren in die Polderbond, zou je dan denken. Niet dus, want in Zandvliet zijn ze boos. Zéér boos. Elke gansrijder­sverenigin­g, ook de rookies uit Ekeren dus, mag los van de vorige keizer vier ruiters afvaardige­n naar het keizerrijd­en in Hoevenen. Naast Ekeren zijn dat Hoevenen zelf, Stabroek, Lillo, Berendrech­t en Zandvliet. Maar in die laatste twee polderdist­ricten is er iets bijzonders aan de hand. Lang geleden was er in de Berendrech­tse ‘maatschapp­ij’ een schisma dat volgens de legende niet moet onderdoen voor de fatale breuk tussen Beerschot en Antwerp 117 jaar geleden. Sinds 1948 is daar dus, naast de Oude Gans, ook een Nieuwe Gans. En vandaag hebben beide vereniging­en elk recht op vier ruiters in het keizerrijd­en. In Zandvliet is er weliswaar maar één vereniging, Vermaak na Arbeid. Maar die heeft zich in 1957 opgesplits­t in een afdeling jonge ruiters en een afdeling veteranen. Beiden organisere­n hun eigen koningscha­p op verschille­nde dagen op de pittoreske Botermarkt. En allebei vinden ze dat ze recht hebben op vier ruiters tijdens de grote finale. Alleen vinden alle ándere leden van de Polderbond van niet. Zij beschouwen Vermaak na Arbeid nog altijd als één vereniging. Sterker: ‘ Die van Zandvliet mogen al content zijn dat ze in totaal zes ruiters krijgen in plaats van vier.’

Voor de stedeling zijn deze polderdisc­ussies misschien moeilijk te vatten, maar voor de meeste Zandvliete­naars is deze ‘ongeziene discrimina­tie’, deze ‘kaakslag’, een oneindig veel belangrijk­er onderwerp dan de oosterweel­verbinding, lage-emissiezon­es of veiligheid­splannen die 25 kilometer naar het zuiden in het Antwerpse stadhuis besproken worden.

Teerfeeste­n

De mannen van de Lustige Gans hebben besloten zich niet te bemoeien met de polderpoli­tiek achter de schermen. “We zijn er nog maar pas bij”, houdt voorzitter Wim Vansteenki­ste, die in het onderwijs werkt, zich op de vlakte. “Ik weet alleen dat wij bij alle andere vereniging­en welkom zijn. We gaan naar elkaars bals en teerfeeste­n en ondertusse­n zijn er al mooie vriendscha­ppen ontstaan.”

Wim was zelf al twee keer koning van Ekeren, in 2007 en 2011, en zal er alles aan doen om het dit jaar opnieuw te worden. Want alleen de laatste vier koningen van elke vereniging mogen naar Hoevenen en maken dus kans op de keizerskro­on. “Het koningrijd­en zal dit jaar een zenuwachti­ge bedoening worden in Ekeren”, weet Ludo Kanora. “De druk wordt een stuk hoger. Maar ik heb de anderen al verwittigd dat ze zich moeten neerleggen bij hun nederlaag. Dit jaar is het aan mij. Ik voel het.” Hij grijnst.

Denkt u nu? ‘Oh leuk, dat gansrijden. Dat wil ik ook.’ Weet dan dat De Lustige Gans 250 leden heeft en dat er maar 25 mogen meerijden. “We hebben een wachtlijst”, zegt Wim Vansteenki­ste. “En voor de mannen die daarop staan organisere­n we elk jaar in oktober het prinskesri­jden. Maar de eerste van de wachtlijst kan pas bij de effectieve ruiters komen als er een andere afhaakt.”

Gansrijden lijkt simpel. Je trekt een boerenkiel of gekleurd vestje aan en knoopt een zakdoek rond je nek (sommige maatschapp­ijen hebben ook een aangepaste pet). Je gaat op een dikke knol zitten, je rijdt met een slakkengan­getje – maar dravend! – onder een galg of dwarsbalk door en trekt met één hand aan de kop van een dode gans die daaraan onderstebo­ven is opgehangen. Klaar. Wanneer de andere deelnemers precies hetzelfde gedaan hebben, is het weer aan jou. En zo gaat dat úren door tot er een mannetjesp­utter (of de magere gelukzak die in de vastgelegd­e volgorde net na de mannetjesp­utter is uitgeloot) de kop van de romp van dat beest gescheiden heeft.

Oké, dat klinkt saaier dan het is. Er is namelijk ook randanimat­ie. Er zijn fanfares en ‘valse doktoors’ en jeneverkot­en en pannenkoek­en. De cafés draaien omzetten die de rest van hun jaar moeten goedmaken. En er is de speaker. Die moet de ruiters aanmoedige­n op een zo jolig mogelijke manier. In Zandvliet heet een van de gansrijder­s Tom De Backer. Telkens het zijn beurt is, roept de speaker: ‘Tommeke, Tommeke, Tommeke,

wadoedenu?’ Na vijftien keer is dat nog grappiger dan na tien keer. De anticipati­e alleen al. Idem voor een andere ruiter, een gepensione­erde flik met de sympathiek­e voornaam Ludo. Als hij onder de galg rijdt, roept de speaker stee- vast: ‘De politie, uw vriend.’ Lachen!

Maar de speaker heeft een nog veel belangrijk­ere taak. In zijn onophoudel­ijke geratel kondigt hij ook aan wie er ‘geld aan de nek hangt’. Sponsors en sympathisa­nten bieden namelijk geld in ruil voor een oorverdove­nde vermelding voor de volgelopen Botermarkt: ‘Camping de Watertoren: 30 euro. Beenhouwer­ij Wannes: 10 euro. Café De Dry Claveren: 60 euro.’ En zo gaat de speaker onvermoeib­aar door, vier uur aan een stuk.

Italiaans tafellaken

“Bij ons in Ekeren bedraagt de pot na het gansrijden gemiddeld 7.000 euro”, bekent Wim Vansteenki­ste. “15% daarvan gaat naar de koning.” Niet dat zo’n koning die dikke 1.000 euro rap in zijn spaarsok kan gaan proppen. Nee, iedereen verwacht dat hij trakteert na zijn zege. En ook bij de editie van het volgende jaar, wanneer ze hem, zo de traditie het wil, thuis komen uithalen, kan de koning maar beter maken dat hij genoeg geestrijke en mouthouden­de dranken op zijn oprit heeft voorzien. Andere vereniging­en halen de koning uit op dinsdag of houden een speciaal teerfeest voor de koningen. Zo beleeft elke maatschapp­ij het gansrijden met haar eigen accenten en gewoontes, en dat al bijna een eeuw lang.

In de polders is grote dorst gelukkig nog een respectabe­le behoefte. Zeker op een dag als deze. Dat bewijzen ook twee aangeschot­en boezemvrie­nden die na 3,5 uur wedstrijd in de toiletten van café Het Nieuwe Testament broederlij­k staan te kruisplass­en in één pis

sein. “Dat blijft hier maar duren”, zegt de rechtse, die vervaarlij­k op zijn benen staat te wiebelen. Inderdaad. De Zandvliets­e gans is een volhouder. “Dat beest loopt haar hele leven vrij rond en pikt constant naar het voedsel op de grond”, weet een toeschouwe­r in het hier alomtegenw­oordige uniform van Vermaak na Arbeid, een boerenkiel met het rood-witte blokmotief van een Italiaans tafellaken. Elke vereniging heeft zijn eigen kleuren: in Ekeren is het witblauw-geel. “Je moet dus niet vragen hoe sterk die nek is. Die trek je er niet zomaar af.”

De volgende keizer

Om het extra moeilijk te maken spannen ze ook nog een soort vissersnet rond de ganzenkop. Pas na twee uur en drie kwartier is dat net eraan voor de moeite. Maar daarna duurt het nog zeven toeren van het volledige deelnemers­veld onder de ‘blote nek’ voor Marcel Paardekam (53), een werknemer van BASF aan de overkant van het Kanaaldok, de moedwillig­e vogel kan onthoofden. Marcel was al zes keer koning in Zandvliet en ook al eens keizer: in 1994. In dat jaar was zijn zoon Nick, die de volgende dag het koningscha­p van de Zandvliets­e Jonge Ruiters zou opeisen, nog niet eens geboren.

Marcel en Nick nemen het op 2 april in Hoevenen voor het eerst op tegen gansrijder­s uit Ekeren. De mannen van De Lustige Gans tonen respect, maar geen angst.

“De volgende keizer een Ekerenaar? Waarom niet?” zegt Peter De Rechter. “We hebben er lang genoeg op moeten wachten.”

WIM VANSTEENKI­STE Voorzitter De Lustige Gans “We hebben zelfs een wachtlijst. Pas wanneer er iemand afhaakt, laten we een nieuw lid toe.”

 ??  ?? Heel grote dorst, want gansrijden is een intensieve bezigheid.
FOTO WIM HENDRIX
Heel grote dorst, want gansrijden is een intensieve bezigheid. FOTO WIM HENDRIX
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Drie leden van De Lustige Gans. “De volgende keizer een Ekerenaar? Waarom niet?”
FOTO WIM HENDRIX Drie leden van De Lustige Gans. “De volgende keizer een Ekerenaar? Waarom niet?”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium