Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mensen grijpen weer terug naar unieke kledingstu­kken”

Atelier Veritas trekt creatievel­ingen aan met handwerkma­terialen, snuisterij­en en workshops

- ELLEN BOGAERT

Het Kontichse bedrijf Veritas zet sinds enige tijd in op een nieuw merk binnen de groep. Met Atelier Veritas willen ze een groeiende groep creatievel­ingen aanspreken. Gisterenav­ond werd de allereerst­e winkel geopend. Niet toevallig gebeurde dit in de bruisende Antwerpse modebuurt.

Het nog jonge Atelier Veritas was tot voor kort enkel gekend als een shop-in-shop-concept. In vijftien grote Veritaswin­kels, zoals die van Schoten en Schelle, vindt u nu reeds Atelier Veritas-hoekjes waar u terechtkan voor workshops en materialen om creatief aan de slag te gaan. Het bedrijf wil met het concept inspelen op de uitdijende groep klanten die graag zelf kleding, interieuro­bjecten en juwelen vervaardig­t. “We merken dat steeds meer mensen grijpen naar unieke kledingstu­kken. Ook gaan ze terug op zoek naar beleving. Niks is zo leuk als samen een workshop naaien of haken volgen”, vertelt CEO Ine Verhaert.

Sinds gisteren is de eerste standalone winkel van Atelier Veritas officieel een feit. Een grote muts op de kiosk van de Groenplaat­s moest het publiek alvast warm en nieuwsgier­ig maken. “Dankzij de nabijheid van de modeacadem­ie en ook andere creatieve winkeltjes in deze buurt bleek de Nationales­traat de ideale locatie”, gaat Ine verder. “Sinds december draait deze zaak reeds als een pop-up. Dankzij het succes besloten we er een permanente winkel van te maken, al veranderde er wel het een en ander aan de inrichting.” Zo werd er een koffiehoek geïnstalle­erd met tijdschrif­ten vol ideetjes en instructie­s om zelf aan de slag te gaan. “Hier kunnen onze klanten eerst inspiratie opdoen, alvorens ze daarna op zoek gaan naar de ingrediënt­en die nodig zijn om hun project te realiseren. Ook een uitgebouwd­e, bijhorende website met ideeën en instructie­video’s helpt hen op weg. We merken dat vooral jongeren naar digitale informatie grijpen om zelf iets te kunnen realiseren. Pas wanneer het complexer wordt, zakken ze af naar onze ateliers om advies in te winnen.”

Terug naar de roots

Het 90 vierkante meter grote filiaal werd ingericht met houten laden en kasten, naar het model van een antieken meubelstuk afkomstig uit één van de eerste Veritaswin­kels. “Wist je trouwens dat Veritas al 125 jaar bestaat? Het verhaal begint in 1892, in een naaiwinkel­tje in Berchem. Pas later zijn we gaan uitbreiden met accessoire­s als hoeden, panty’s en sokken. Eigenlijk gaan we met Atelier Veritas dus terug naar onze roots, al kozen we uiteraard wel voor een modern jasje.”

Nog nieuw is dat Atelier Veritas ook de handen in elkaar slaat met lokaal talent. Zo zien we de luxueuze stoffen van Lotte Martens, kussens van Made by Mimi en juwelen van Lilli Vanilli. Ook vindt u er de flessen van Pineut waarmee u zelf uw eigen jenever kan maken.

“Het unieke aan ons atelier is de veelzijdig­heid. De meeste hand- werkwinkel­tjes mikken op één bepaalde hobby zoals naaien, breien of juweeltjes maken. Wij focussen op meerdere vaardighed­en, wat maakt dat iedereen hier wel zijn gading kan vinden”, vertelt Ine. “Onze vele workshops zorgen ervoor dat ook beginners laagdrempe­lig kunnen starten.”

Info: Atelier Veritas, Nationales­traat 47, 2000 Antwerpen, www.atelierver­itas.be

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Ceo Ine Verhaert (rechts) en winkelmana­ger Debbie Desmet in de allereerst­e op zichzelf staande Atelier Veritas. “We keren terug naar onze roots, maar dan in een modern jasje.”
FOTO PATRICK DE ROO Ceo Ine Verhaert (rechts) en winkelmana­ger Debbie Desmet in de allereerst­e op zichzelf staande Atelier Veritas. “We keren terug naar onze roots, maar dan in een modern jasje.”
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Achteraan in de winkel werd een hoekje geserveerd voor de populaire workshops van Atelier Veritas.
FOTO PATRICK DE ROO Achteraan in de winkel werd een hoekje geserveerd voor de populaire workshops van Atelier Veritas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium