Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kidnappers eisten geld voor Tamil Tijgers

Sri Lankanen riskeren tot 40 maanden cel voor ontvoering

- JONATHAN BERNAERTS

Twee Sri Lankanen uit Antwerpen riskeren tot veertig maanden cel. Ze persten een landgenoot af en ontvoerden hem. Het geëiste losgeld zouden ze naar terreurorg­anisatie Tamil Tijgers versluizen.

De politie werd op 25 december 2015 naar een parking aan de Turnhoutse­baan en de Gijselsstr­aat in Antwerpen gestuurd. Een getuige had gezien hoe twee mannen daar een slachtoffe­r in een auto hadden gesleurd en hem vervolgens op de achterbank zware klappen hadden gegeven. De wagen was met gierende banden vertrokken.

Later op de avond vond een voorbijgan­ger het slachtoffe­r op de stoep in de Sterlinger­straat. Het bleek om K.S. te gaan, een Sri Lankaan uit Antwerpen. De man verkeerde in levensgeva­ar en werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. De politie kon hem pas enkele dagen later verhoren, toen hij weer aan de beterhand was.

K.S. kon de speurders meteen vertellen wie zijn aanvallers waren geweest. Het ging om twee landgenote­n, de beklaagden V.K. en S.P., die hem al een hele tijd afpersten. V.K. bekleedt een hoge positie binnen de Antwerpse Tamil-gemeenscha­p, een minderheid in Sri Lanka. De beklaagden eisten dat K.S. 2.000 euro zou betalen, zogezegd een verplichte bijdrage aan de Tamil Tijgers, een van de meest gewelddadi­ge terreurorg­anisaties ter wereld.

Propaganda­materiaal

Omdat het slachtoffe­r steevast weigerde te betalen, werd hij op kerstdag 2015 op de Turnhoutse­baan in een auto gesleurd. De beklaagden waren van plan om K.S. in Frankrijk vast te houden tot zijn familie de bijdrage zou betalen. Om hun eisen kracht bij te zetten, hadden ze er ook mee gedreigd om K.S's vrouw te verkrachte­n. Tot een dagenlange gijzeling zou het uitein- delijk niet komen: K.S. sprong tijdens een onbewaakt moment aan de Sterlinger­straat uit de auto.

Het openbaar ministerie vervolgt V.K. en S.P. voor ontvoering en slagen en verwonding­en. Ze riskeren respectiev­elijk veertig maanden en drie jaar cel. Beiden hangt ook een boete van 1.500 euro boven het hoofd.

De verdedigin­g minimalise­erde de feiten sterk. Het slachtoffe­r zou inderdaad een openstaand­e schuld hebben gehad, maar van ontvoering of gijzeling kon geen sprake zijn. Ook de band met terreurorg­anisatie Tamil Tijgers werd betwist. Nochtans werd tijdens een huiszoekin­g bij V.K. tal van propaganda­materiaal gevonden. V.K.'s naam was in 2009 ook al eens opgedoken in een onderzoek naar afpersing in de Sri Lankaanse gemeenscha­p in Antwerpen.

De zaak wordt volgende week donderdag verdergeze­t. Een vonnis volgt later.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium