Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik had liever de rit gewonnen”

Greg Van Avermaet verovert net als vorig jaar leiderstru­i, maar...

- JANPIETER DE VLIEGER

Greg Van Avermaet is opnieuw leider in TirrenoAdr­iatico, maar de ontgoochel­ing om de gemiste ritzege woog in Pomarance zwaarder dan het genoegen om de blauwe trui. “De aankomst was perfect”, aldus Van Avermaet. “Ik had de benen om beter te doen.”

Van Avermaet baalde omdat de wedstrijd tactisch in de soep draaide. Omdat Damiano Caruso mee vooraan zat, kon BMC niet achtervolg­en. Toen Caruso vooraan werd gelost door Thomas, waren er onvoldoend­e bondgenote­n om de kloof nog te dichten. Sagan had geen ploegmaats meer, Quick.Step Floors had zijn pijlen eerder verschoten in voorbereid­ing op een aanval van Jungels. “Het was geen ideale situatie”, stelde Van Avermaet vast met een zucht. “Ik zat geblokkeer­d.”

Na Thomas en Dumoulin verloor Van Avermaet nipt de sprint om de derde plaats van Peter Sagan, die eerder nochtans door het ijs leek te zakken op de klim. “Sagan is Sagan”, observeerd­e Van Avermaet. “Het is heel moeilijk om in te schatten wat er met hem aan de hand is.”

Van Avermaet finishte in dezelfde groep als ploegmaat Caruso, maar omdat hij daarin een betere plaats haalde, nam hij diens leiderstru­i over. Een troostprij­s, sowieso van tijdelijke aard. “Zaterdag ben ik hem op Terminillo (16,1 km, 7,3 %) opnieuw kwijt”, voorspelde Van Avermaet.

Wat het enthousias­me om de leiderstru­i mogelijk ook bekoelde was de verplichte persconfer­entie die ermee gepaard ging. Van Avermaet legde er andermaal omstandig uit dat het echt niet de bedoeling was om de blauwe trui met hand en tand te verdedigen. “Ik ben gewoon te zwaar voor die klim. Ik zou het misschien kunnen als ik een streng dieet volg, maar ik eet veel te graag crostata (Italiaanse taart, red.). Liefst nog met appel. (lacht) Bovendien zou ik samen met mijn gewicht ook mijn explosivit­eit verliezen. Mijn doelen blijven de klassieker­s en daarin zit ik op schema. In mijn twee belangrijk­ste koersen (Omloop en Strade) finish ik één en twee. Ik heb niks te klagen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Greg Van Avermaet spuit de champagne in het rond. Toch was hij niet echt gelukkig met de leiderstru­i.
FOTO PHOTO NEWS Greg Van Avermaet spuit de champagne in het rond. Toch was hij niet echt gelukkig met de leiderstru­i.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium