Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Greipel in 48 uur van prutser tot primus

LottoSouda­l krijgt na vijf dag en eindelijk loon naar w erken

- (hc)

‘De Gorilla’ kan het nog altijd op het allerhoogs­te niveau. André Greipel gaf toe dat hij dinsdag zijn kans als een simpele amateur verprutste, maar gisteren doceerde hij met LottoSouda­l een cursus in hogeschool­spurten. Daar had zelfs de uittredend­e MilaanSanr­emowinnaar Arnaud Démare geen verhaal tegen.

Quick.Step Floors én Lotto-Soudal hebben al sinds zondag deze Parijs-Nice in een stevige houdgreep, maar voor Patrick Lefeveres ploeg was het tot woensdag wachten om te oogsten en voor Lotto-Soudal zelfs tot gisteren. “Ik ben geen machine”, verontschu­ldigde Greipel zich na zijn derde seizoensze­ge voor de gaffel van eerder deze week.

Toch blijft de 34-jarige Duitser in de eerste plaats de topschutte­r van het team. Greipel heeft begrepen dat sommige koersen zijn petje te boven gaan en dat hij maar beter excelleert in wat hij wel uitstekend kan: een technische spurt zoals gisteren. Die werd door ploegleide­r Herman Frison tactisch zo in kaart gebracht dat het aan HansenHofl­and en uiteindeli­jk Greipel was om op deze roetsjbaan de nodige watts te ontwikkele­n.

Mikken op Scheldepri­js

Of Greipel ook naar Milaan-Sanremo trekt, is hoogst onzeker. “Dat beslissen we na dit weekend. Ik wil eerst afwachten hoe ik de volgende drie dagen over de cols raak. Ik probeer Tony Gallopin te helpen waar ik kan. Anderzijds, die Primavera... In het verleden had ik in Sanremo nooit de benen om écht te sprinten voor de zege. Er is altijd een natuurlijk­e selectie. Ik ben altijd net ietsje te zwaar. Ik denk ook dat de ploeg wel voldoende wapens heeft voor deze klassieker.” Ploegmanag­er Marc Sergeant liet zich gisteravon­d nog ontvallen dat Greipel Sanremo “waarschijn­lijk niet rijdt”.

In de Primavera was het beste resultaat van de Duitser dan ook een magere 24ste plaats. “Mijn doelen liggen later op het jaar”, doelde hij op de Scheldepri­js, waar hij Kittel van een vijfde winst wil houden. “Neen, ik doe Waregem, Harelbeke, Gent-Wevelgem en de Driedaagse De Panne-Koksijde niet, nochtans allemaal mooie koersen die ik in het verleden dikwijls reed. In de plaats daarvan rijd ik nu de Ronde van Catalonië als opstap.” Dat is een Spaanse WorldTourw­edstrijd die van 20 tot 26 maart wordt gereden. “Daar bereidt André zich voor op de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en de Scheldepri­js”, zei een gelukkige Herman Frison.

Met Tony Gallopin op amper 33 seconden heeft Lotto-Soudal zelfs nog altijd uitzicht op de eindzege. “Dat zou ik niet durven zeggen met die lange col van zaterdag, maar ook met een Alaphilipp­e die zo fris blijft rijden. Uiteindeli­jk ligt Contador maar een kleine minuut achter. Voor deze Parijs-Nice was ons doel – net als bij elke rittenkoer­s – een etappe winnen en een toptienpla­ats voor Gallopin in Parijs. Greipel bewijst dat hij in orde is. Laten we nu met Tony mikken op het eindpodium van Nice.”

 ?? FOTO BELGA ?? André Greipel.
FOTO BELGA André Greipel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium