Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik droom van deelname aan de Spelen van 2018”

Hemiksemna­ar GertJan Goeminne (21) maak t in Rotterdam zijn WKdebuut

- HUGO FRET

Vanaf vandaag tot en met zondag vindt in Rotterdam het wereldkamp­ioenschap shorttrack plaats. Naast Jens Almey is GertJan Goeminne de enige Belg aan de start in Nederland. Meteen het WKdebuut voor de Hemiksemna­ar.

“Natuurlijk ben ik blij dat ik geselectee­rd ben voor het WK”, zegt de 21-jarige Goeminne. “Zeker omdat het zo onverwacht kwam. Ik had er eigenlijk niet meer op gehoopt. Wat ook leuk is, is dat het WK in Nederland plaatsvind­t. Onze noorderbur­en zijn schaatsgek en er worden dan ook 12.000 toeschouwe­rs verwacht. Dat wordt een unieke ervaring. Bovendien is het dichtbij huis, zodat mijn familie, vrienden en supporters me gemakkelij­ker kunnen komen steunen.”

Hoe kom je aan je selectie?

Goeminne: “Elk land krijgt in principe één plaats toegewezen. Maar als je land het jaar voordien een plaats in de top-32 reed, krijg je een extra selectie. Zo werd ik dit jaar, na Jens Almey, de tweede landgenoot. Iets waar ik erg trots op ben. Het seizoen is bijna ten einde, maar toch voel ik me nog redelijk fris. De focus dit seizoen lag eigenlijk op het EK. In het begin van het seizoen reed Jens Almey bijzonder sterk, maar op het EK eindigde ik slechts één plaats achter hem. Momenteel halen we dus ongeveer hetzelfde niveau.”

Op welke afstanden kom je in actie?

“Op de 500m, de 1000m en de 1500m. Ik hoop de top twintig te halen. Een voorkeur voor een bepaalde afstand heb ik eigenlijk niet, maar als ik toch zou moeten kiezen, rijd ik toch het liefst de 500m. Vooral omdat dat zo indrukwekk­end is. In de zuivere sprint worden echt topsnelhed­en gehaald.”

En op langere termijn: wat zijn je ambities voor de toekomst?

“De echte toppers zijn rond de 25 jaar. Al zijn er natuurlijk enkele uitzonderi­ngen: de oudste kansheb- ber op een medaille is momenteel 35 jaar, de jongste 19. Ik heb dus in principe nog enkele jaren tegoed. Mijn hoofddoel is deelname aan de Olympische Spelen in 2018. Mocht dat niet lukken, dan denk ik toch door te gaan tot de volgende Spelen in 2022. De definitiev­e selectie wordt over een maand of zeven gemaakt. Ook daarvoor moet je top32 rijden. Voor de aflossings­ploeg wordt het moeilijk, omdat we daarvoor top acht moeten halen. Individuee­l is de kans groter. Al ligt de uiteindeli­jke beslissing toch in handen van de coach. Zelfs als ik de top-32 haal, betekent het nog niet dat ik zeker ben van deelname aan de Spelen. De plaats, die we verdienen, kan altijd nog worden toegewezen aan iemand anders. Omgekeerd kan het trouwens ook. Een andere rijder haalt de top-32, maar ik krijg toch het ticket. Daarover beslist de coach. Het is wel zo dat er nog extra trials worden georganise­erd, waarmee rekening wordt gehouden voor de definitiev­e selectie.”

 ?? FOTO RR ?? GertJan Goeminne. De shorttrack­er uit Hemiksem neemt dit weekend in Rotterdam deel aan zijn eerste WK.
FOTO RR GertJan Goeminne. De shorttrack­er uit Hemiksem neemt dit weekend in Rotterdam deel aan zijn eerste WK.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium