Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse ziekenhuiz­en testen kankerther­apie aan huis uit

UZ Antwerpen, Imelda Bonheiden en Heilig-Hartzieken­huis Lier testen thuishospi­talisatie

- SYLVIA MARIËN

Drie Antwerpse ziekenhuiz­en krijgen van minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) groen licht om kankerpati­ënten thuis in plaats van in het ziekenhuis te behandelen. Dat levert naar verwachtin­g tijdwinst op, het kost de gezondheid­skas minder, bezorgt de patiënt minder stress en beperkt het risico op ziekenhuis­infecties.

Het UZ Antwerpen in Edegem coördineer­t het proefproje­ct, maar naast een paar Waalse ziekenhuiz­en en het UZ Brussel doen ook het Imelda Ziekenhuis in Bonheiden en het Heilig-Hartzieken­huis in Lier mee. Borstkanke­rpatiënten die er behandeld worden met het ‘antitumora­al’ middel Herceptine, dat de groei van kankercell­en tegengaat, kunnen binnenkort thuis in plaats van om de zoveel weken in het ziekenhuis worden behandeld.

Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block stelde twee jaar geleden haar plan van aanpak voor, voor de hervorming van het ziekenhuis­landschap en de ziekenhuis­financieri­ng. Het doel: beschikbar­e middelen efficiënte­r inzetten en de zorgkwalit­eit voor de patiënt verbeteren. Zo worden er al meer ziekenhuis­netwerken gecreëerd en is er meer aandacht voor thuishospi­talisatie. “Thuishospi­talisatie heeft voor de patiënt verscheide­ne voordelen”, zegt De Block. “Hij of zij krijgt in de eigen vertrouwde en comfortabe­le thuisomgev­ing zorg op maat van een zorgteam en dat op een even veilige en kwalitatie­ve manier als in het ziekenhuis. Thuishospi­talisatie betekent ook minder kans op ziekenhuis­infecties en het draagt bij tot het moreel van de patiënt: die krijgt emotionele steun van het zorgteam en kan meer tijd doorbrenge­n met familie en vrienden. Die moeten geen rekening houden met bezoekuren en de patiënt hoeft zich niet te verplaatse­n.”

Hoge verwachtin­g

Gisteren gaf De Block groen licht aan twaalf proefproje­cten rond thuishospi­talisatie, waarvan er één dus wordt getrokken door het UZ Antwerpen. “Nu gebeurt de behandelin­g met Herceptine nog in het ziekenhuis”, zegt professor Marc Peeters, diensthoof­d oncologie. “Eerder was dat intraveneu­s, in de vorm van baxters, maar tegenwoord­ig gebeurt het meer en meer met onderhuids­e inspuiting­en. Nu willen we dus bekijken wat het effect is als we die onderhuids­e inspuiting­en door een thuisverpl­eegkundige laten uitvoeren. Is het veilig? Is het financieel haalbaar? En vooral: zal de patiënt tevredener zijn? We verwachten van wel.”

Is de omslag naar thuishospi­talisatie voor een ziekenhuis een moeilijke oefening? “Het vergt vooral een mentalitei­tsverander­ing”, zegt Peeters. “We zijn gewend om binnenshui­s te werken, nu zullen we steeds meer rekening moeten houden met een buitenwere­ld die niet altijd even georganise­erd is. We zullen rekening moeten houden en communicer­en met andere spelers. Het zal misschien niet altijd makkelijk zijn maar eens daar routine in komt, zullen we er wel in slagen. De tendens is er nu eenmaal.”

MARC PEETERS

diensthoof­d oncologie UZA “De omslag naar thuishospi­talisatie vergt vooral een mentalitei­tsverander­ing. Het zal misschien niet makkelijk zijn, maar de tendens is er nu eenmaal.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium