Gazet van Antwerpen Stad en Rand

STANDPUNT Erdogan, blijf in Turkije

- Lex Moolenaar Senior writer brieven@gva.be

In het verleden hebben we het in West-Europa oogluikend toegestaan: de Turkse president Recep Tayyip Erdogan mocht in heel Europa actief campagne voeren om stemmen te veroveren van mensen met de Turkse (of dubbele) nationalit­eit. Dat ‘oogluiken’ van ons was eigenlijk niet juist. Over de Turkse politiek moet in Turkije worden beslist. Manifestat­ies over de binnenen buitenland­se politiek van dat land zijn niet opportuun op ons grondgebie­d, tenzij onze overheid daar anders over oordeelt.

Op 16 april organiseer­t Erdogan een referendum over de toekomst van zijn land. Hij wil de grondwet aanpassen en zo de mogelijkhe­id creëren om minstens tot 2029 aan de macht te kunnen blijven en om de bevoegdhed­en van zijn ambt uit te breiden. Die ambities stroken op zich al niet met de ideeën over democratie die in West-Europa gangbaar zijn. Maar als ze beantwoord­en aan de wil van de meerderhei­d van het Turkse volk, dan zijn ze eventueel valabel. Op voorwaarde dat het referendum verloopt volgens de regels van de democratis­che kunst. Dat zou goed moeten worden gecontrole­erd in een land dat nog altijd de ambitie heeft om ooit deel uit te maken van de Europese Unie.

Maar dat betekent nog niet dat de Europese lidstaten ook actief moeten meewerken aan de ambities van Erdogan. Duitsland, Oostenrijk en Nederland hebben al duidelijk gemaakt dat ze niets voelen voor manifestat­ies van de Turkse president op hun grondgebie­d. En ons land zou best die voorbeelde­n volgen.

Nogmaals, de Turkse politiek hoort thuis op het grondgebie­d van Turkije. Erdogan wil ongetwijfe­ld niet dat wij een oordeel vellen over de conflicten van zijn partij AKP met de Koerden. Dus moet hij dergelijke conflicten ook niet importeren naar ons grondgebie­d. En de honderddui­zenden Turkse Belgen (of Belgische Turken) mogen dan dankzij hun dubbele nationalit­eit een stem hebben in hun beide thuislande­n, maar wij zouden het appreciëre­n als ze meer geïnteress­eerd zouden zijn in de politiek van het land waar ze wonen en werken dan in die van hun land van herkomst.

De beschuldig­ing van Erdogan dat Duitsland zich met het verbod op Turkse campagnes schuldig maakt aan naziprakti­jken, is ronduit stuitend. Erdogan doet daarmee zijn reputatie in Europa zeker geen goed. Hij voedt alleen maar het discours van populisten zoals Geert Wilders in Nederland, die zegt: “Blijf weg, dit is ons land!”

Onze overheid moet snel bepalen hoe ze zich in deze kwestie wil opstellen. En dan moet dat standpunt op een correcte manier worden overgemaak­t aan Erdogan. Zo hoort dat in volwassen diplomatie­ke relaties.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium