Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Retrospect­ieve Rik Wouters geopend

HET BESTE VAN RIK WOUTERS OP GROOTSTE RETROSPECT­IEVE OOIT

- FOTO KMSKA

Aan belangstel­ling voor Rik Wouters ontbreekt het niet. Honderd jaar na zijn dood volgen de exposities elkaar in snel tempo op. Vandaag opent de grootste retrospect­ieve ooit in Brussel. Een kleurrijk feest aangeboden door een artiest met een tragisch leven. Dat blijft aanspreken.

Omdat het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen (KMSKA) tot najaar 2019 gesloten blijft, was de collectie Rik Wouters beschikbaa­r voor tijdelijke tentoonste­llingen. Een buitenkans waarvan collega’s op een originele manier gebruik- maakten. Het Gemeentemu­seum in Den Haag speelde de kleurrijke schilderij­en van Rik Wouters uit tegen die van zijn Nederlands­e tijdgenote­n Jan Sluijters en Piet Mondriaan. Het Hof van Busleyden in Mechelen nam het befaamde beeld Het zotte

geweld als uitgangspu­nt om er een expositie rond dans, beweging en zottighede­n van te maken. Het Antwerpse Modemuseum trok meer dan 70.000 bezoekers door creaties van Belgische couturiers te presentere­n in de huiselijke wereld van Wouters.

Vanaf vandaag loopt een retrospect­ieve in Brussel als orgelpunt van de herdenking­en van de honderdste verjaardag van de dood van Rik Wouters. De Koninklijk­e Musea van Schone Kunsten van Brussel en Antwerpen sloegen daarvoor exceptione­el de handen in elkaar. Die twee musea bezitten de grootste en zeker de beste collecties van Wouters. De opeenvolge­nde directeurs van de twee musea streden voor aankopen en legaten. Dankzij het legaat van dokter Ludo van Bogaerd in 1975 met meer dan vijftig werken waaronder dertien essentiële schilderij­en, troont de Antwerpse collectie boven de Brusselse uit. Bij de heropening van het KMSKA wordt naast een Rubensen Ensorzaal ook een ereplaats voor Rik Wouters voorzien.

SLECHTS ACHT JAAR

De carrière van Rik Wouters duurde amper acht jaar. Geboren in Mechelen in 1882 trok hij op zijn achttiende naar Brussel om kunstenaar te worden. In 1908 vond hij al zijn stijl. Vier jaar later kwam hij onder contract bij de destijds belangrijk­ste Brusselse galerie Giroux. Op het moment dat de meeste critici hem beschouwde­n als het grootste Belgische talent, brak de Eerste Wereldoorl­og uit. Als vluchtend soldaat belandde hij in een kamp in Nederland. Daar werd kaakkanker vastgestel­d die hem in 1916 velde. Enkele maanden eerder had hij zijn eerste retrospect­ieve gekregen in het Stedelijk Museum van Amsterdam.

Door zijn vroege dood bleef het oeuvre van Rik Wouters beperkt tot amper 250 uitgewerkt­e schilderij­en en beelden. Gelukkig liet hij nog een veelvoud aan aquarellen, tekeningen en prenten na waarin zijn joyeuze stijl even goed tot zijn recht komt.

HOMMAGE AAN NEL

De retrospect­ieve van Brussel bracht tweehonder­d werken bij elkaar uit dertig musea en privéverza­melingen. “Beter kan niet meer”, gelooft Herwig Todts, curator in het museum in Antwerpen en een van de samenstell­ers van de retrospect­ieve. “Negentig percent van zijn beste werk is er. Zijn corpus is goed bekend en bestudeerd. Nieuwe ontdekking­en worden zeldzaam.”

Wél blijven er verschille­n in interpreta­tie. Volgens sommige specialist­en is het hele oeuvre van Wouters een hommage aan zijn

 ??  ?? Vrouw in het zwart, een krant lezend, 1912.
Vrouw in het zwart, een krant lezend, 1912.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium