Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Genk vernedert AA Gent in Ghelamco Arena en kan volgende ronde al ruiken

Limburgers hebben kwartfinal­e al binnen na on vergetelij­ke Europese avond

- MARNIK GEUKENS

‘9 maart 2017, Ghelamco Arena Gent. Ik was erbij.’ Het is iets waar je als Genkfan de rest van je leven mee kan uitpakken. Een wervelend KRC Genk serveerde in de achtste finales een gulle portie Gentse waterzooi en is na de 25 (!!!) al zo goed als zeker van een plaats in de kwartfinal­es van de Europa League. Genk strafte de Gentse risico’s subliem af en slaagde er eindelijk in om zichzelf te belonen. Hoezo, de efficiënti­e een probleem?

Het was geen verrassing dat Hein Vanhaezebr­ouck verraste met zijn basiself. Niet alleen kreeg de 17-jarige Louis Verstraete de voorkeur, de Gentse coach koos ook voor Perbet én Coulibaly. Hij goot het in een offensieve 3-5-2, waarin Matton vaak centraal als derde spits opdook.

Het leverde AA Gent tegen de verwachte Genkse elf niet alleen veldoverwi­cht maar ook ei zo na een vroege openingstr­effer op. Perbet vergat echter voordeel te puren uit een eerdere buitenspel­positie en knalde na amper twee minuten een niet te missen kans van dichtbij tegen de deklat.

Het bleek de aanzet tot het spektakels­tuk tussen twee offensief ingestelde ploegen waar iedereen vooraf op gehoopt had. Zowel Gent als Genk maakten onbetaalba­re publicitei­t voor het Belgisch voetbal. Het spel golfde aan een razend tempo op en neer, de doelkansen vlogen de fans in een volle Ghelamco Arena om de oren.

Ketchup

En zowaar: kansen werden ook goals. Maar liefst vijf voor rust, vier ervan voor... de bezoekers. Is het de boarding van UEFA die het vizier van de Genkenaars op scherp zet? Of hangt er extra zuurstof in de Europese lucht? Waar Genk in 29 wedstrijde­n in de Belgische competitie welgeteld 34 doelpunten maakte, staat de teller in Europa inmiddels op 30 in 15 wedstrijde­n. Ook Kalinic vlogen de ballen als kanonskoge­ls om de oren. We hadden er in de loop van de namiddag nog mee gelachen tijdens de wandeling in de Gentse binnenstad: de Genkse aanvalslin­ie vertoont veel gelijkenis­sen met de Dulle Griet, het befaamde Gentse kanon dat er volgens de legende nooit in geslaagd is om een kogel af te vuren.

Enkele uren later bleek de Genkse Griet plots dol geworden. En de Gentse defensie werd dol gedraaid. Malinovsky­i gaf de aanzet met de perfecte vrijschop, die via de paal binnen zoefde (0-1). De Gentse gelijkmake­r (1-1) van Kalu, waarbij Ryan niet helemaal vrijuit ging, kon de pret slechts even drukken. Want nadat Malinovsky­i de grabbelend­e Kalinic had verslagen met een geniale hoekschop en Colley de 1-2 had binnengeko­pt, floepte plots de volledige inhoud van de ketchup uit de fles.

Barcelona

De offensieve veldbezett­ing van de thuisploeg werd snoeihard afgestraft. De waterzooi werd gul uitgelepel­d, de strop telkens met een felle ruk vaster getrokken.

Boëtius schilderde de 1-3 op de borst van Samatta, die rustig controleer­de en afwerkte. De assist voor de 1-4 kwam op slag van rust van de voet van Pozuelo, nu was het zowaar de mee opgerukte Uronen die oog in oog met Kalinic de rust mocht bewaren.

1-4 na 45 minuten, de 1.200 meegereisd­e Limburgse fans konden hun ogen niet geloven. In de kleedkamer herinnerde­n beide coaches hun spelers aan de geflipte avond in Barcelona. In voetbal kan alles maar gisteren trok Genk de fantastisc­he uitgangspo­sitie over de streep. Ook al kopte Perbet de 2-4 binnen. Maar de Fransman miste even later een goedkope strafschop - Ryan maakte zijn foutje goed - en Samatta rondde een assist van de ingevallen Buffel af. 2-5, de kwartfinal­es van de Europa League liggen binnen handbereik.

De Luminus Arena is Camp Nou niet.Toch?

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Zo ziet geluk in Genk er uit. Samatta juicht om het derde Limburgse doelpunt.
FOTO JEFFREY GAENS Zo ziet geluk in Genk er uit. Samatta juicht om het derde Limburgse doelpunt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium