Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘‘Meer nog dan door zijn vrouw Nel was hij door de kunst bezeten.’’

- HERWIG TODTS Curator FRANK HEIRMAN www.fineartsmu­seum. be

geliefde model en vrouw Nel Duerinckx. Volgens Todts moet dat idee gerelative­erd worden, net zoals de mythe van de armzalige, miskende kunstenaar. Dat beeld werd vooral door Nel na Wouters’ dood in een biografie gecultivee­rd.

“Meer dan door Nel was Rik Wouters door de kunst bezeten”, gelooft Todts. “Dat weten we uit de brieven die hij aan zijn collega Simon Lévy schreef. Hij was gebeten door Ensor, Bruegel, El Greco en Cézanne, wiens werk hij aanvankeli­jk alleen in zwart-wit kende uit een boekje dat hij van Lévy kreeg. Pas in 1912 kon hij echte Cézannes in Parijs gaan zien.”

Een andere kwestie is de kunsthisto­rische rol van de schilder, met aansluiten­d de hypothetis­che vraag hoe hij na 1916 verder zou geëvolueer­d zijn. De experts die Wouters als voorloper van het modernisme beschouwen, volgt Todts niet. Het is ook de reden waarom hij ondanks zijn wereldklas­se internatio­naal ondergewaa­rdeerd blijft. “Hij blijft een Cézanne-navolger. Wat hij bij hem gezien heeft, vertaalde hij in aquarel, in olieverf en zelfs in brons. Zijn beelden kan je zien als Cézanne in 3D. Wouters sluit de periode van het impression­isme af. Op dat moment is Jules Schmalziga­ug al op ontdekking van het futurisme. Dat maakt dat hij niet meespeelt om tot de internatio­nale canon te behoren, een lot dat hij deelt met vele Duitse of Scandinavi­sche laatimpres­sionisten. Maar in zijn Cézanneint­erpretatie is Wouters wel oorspronke­lijk en geniaal.”

PERSOONLIJ­K LEED

Was hij vormelijk schatplich­tig aan Cézanne, inhoudelij­k leunde hij het dichtst aan bij Pierre Bonnard, die ook heel zijn leven zijn vrouw en zijn tuin schilderde. Van zijn persoonlij­k lijden en het leed van de wereld tijdens de oorlog schemerde bijna niets door in de doeken van Wouters. Altijd blijven ze een feest van kleur en levenslust.

Het is zo’n meeslepend feest dat de expositie in Brussel alle zaaltekste­n achterwege kon laten. Wat kan je toevoegen aan de sculptuur Het zotte geweld omringd door vier sprankelen­de portretten van Nel? Of de zaal met landschapp­en in het Zoniënwoud of bloemenrui­kers op zinderende tafellaken­s, Nel met haar kleurrijke Japonnen voor het raam of de liefdevoll­e portretten van de vrienden van Rik? Zwijgen, en volop genieten.

 ?? FOTO KMSKA ?? Reflecties.
FOTO KMSKA Reflecties.
 ?? FOTO VINCENT EVERARTS ?? Zelfportre­t van Rik, 1911.
FOTO VINCENT EVERARTS Zelfportre­t van Rik, 1911.
 ?? FOTO KMSKBRUSSE­L ?? Gebogen buste, 1909.
FOTO KMSKBRUSSE­L Gebogen buste, 1909.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium