Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het Proces is volledig uitverkoch­t

Tania Van der Sande en Steve Geerts verliezen zich in Kafka

- STEFAN LAENEN www.nona.be

Abattoir Fermé voert Het Proces op. Het Mechelse theatergez­elschap presenteer­t voor de kafkaiaans­e klassieker een indrukwekk­ende dertienkop­pige cast. Tania Van der Sanden en Steve Geerts staan Jozef K. bij in zijn laatste uren.

Tienduizen­d Mechelaars vonden onlangs een mysterieuz­e bruine omslag in hun brievenbus. Tania Van der Sanden en Steve Geerts weten meer. “De voorstelli­ng is eigenlijk al begonnen nog voor de première”, lacht Steve. “In de envelop zat een absurde vragenlijs­t om in te dienen bij het Ministerie van Vervreemdi­ng en Metamorfos­e. Heel wat inwoners deden dat effectief. Heel deze groteske stunt is bedacht door Abattoir Fermé.”

“Als ik zo’n brief in m’n bus kreeg, ik was direct in alle staten. Oei oei, wat moet ik nu doen? Bij welk loket moet ik zijn? Ik zou me meteen willen schikken naar wat van mij verwacht wordt, en dat is exact waar Het Proces over gaat”, schetst Tania.

BEWERKTE KLASSIEKER

Stef Lernous bewerkte de klassieker van Franz Kafka waarin Jozef K. op een ochtend van zijn bed wordt gelicht. De protagonis­t wordt gearrestee­rd voor een misdaad die hij niet beging. Hij krijgt een proces dat hij niet verdient. “Je voelt dat Kafka worstelde met schuldgevo­el, eenzaamhei­d, angst en twijfel. Al die gevoelens goot Kafka in Het

Proces. Bijna honderd jaar nadien is de thematiek nog actueel. Ik ken Stef al lang. Het is de vierde keer dat ik met Abattoir Fermé samenwerk en het is nog steeds zalig plezant”, zegt Steve.

“Wel, ik speel hier voor het eerst en het voelde instant als thuiskomen”, pikt Tania in. “Ook met Steve heb ik – op een sporadisch­e draaidag voor de reeks Duts na – nooit samengewer­kt. Het klikt enorm. We spelen met een indrukwekk­ende cast van dertien collega’s en we zitten allemaal op dezelfde golflengte. Iedereen speelt diverse rollen. Enkel David Dermez, die de hoofdfiguu­r van Jozef K. vertolkthe­eft, één rol.”

Kafkaiaans staat voor absurde ambtenarij. Met rompslomp hebben beide acteurs ervaring. “Loop eens naar een postkantoo­r. Daar begint de bureaucrat­ie al”, schetst Steve. “De arbeidsdie­nst selecteerd­e mij ooit om maandelijk­s mijn zoektocht naar werk toe te lichten. Dan werd ik op een bureau verwacht met al mijn afgedrukte sollicitat­iebrieven. Niet op stick, dat mocht niet. Op papier. De dienst was in het Frans, niet evident om het typische administra­tief jargon te verstaan. Op den duur was de maandelijk­se rendez-vous met de ambtenaar een ge- zellig onderonsje. Toen ik hem vroeg waarom net ik moest komen, was het antwoord: daarom. Pure willekeur.”

“Overal is er die betuttelin­g”, stelt Tania vast. “We moeten zus en we mogen niet zo. Uit de bocht gaan, lijkt geen recht meer. We hebben massaal schrik om iets verkeerds te doen. Heb ik dat wel tijdig betaald? Heb ik die mail al beantwoord? Naar mijn gevoel draait de mallemolen vaak iets te snel. In Het Proces staat de mens centraal, gebukt onder alles wat boven zijn hoofd gebeurt. Jozef K. is bang en eenzaam en net daarom heel herkenbaar. De kloof tussen het systeem en de burger is tegenwoord­ig dieper dan ooit.”

TEGENGIF

Bestaat er een tegengif tegen Kafka? “Moedig blijven. Nooit opgeven. Het niet laten hangen. En een keer tot rust komen in het theater. Het Proces is naar mijn gevoel een troostende voorstelli­ng. Er zit de absurde humor van Abattoir Fermé in, maar het surrealism­e is nooit vrijblijve­nd. Integendee­l, Het Proces gaat heel hard over ons allemaal”, beseft Van der Sande.

“Ik denk vaak aan mijn Kempense grootmoede­r”, herinnert Steve zich. “Dan zat ze in de zomerzon op haar bank voor een betonnen kot maïs te pellen. “Hiese menneke, hiervan moeten we genieten”, zei ze. Ze had groot gelijk, het geluk zit in kleine dingen.”

Wie een ticket wil bemachtige­n voor Het Proces heeft geluk nodig. “Er zijn wachtlijst­en, maar het loont de moeite om je daar op te zetten. We zweren dat het reserverin­gssysteem van Abattoir Fermé niet kafkaiaans is”, lachen Tania en Steve.

Het Proces van Abattoir Fermé, in een regie van Stef Lernous in het kader van stadsfesti­val Op.Recht.Mechelen en in samenwerki­ng met kunstencen­trum NONA, gaat in première op 14 maart. De voorstelli­ng is helemaal uit

verkocht.

“In Het Proces staat de mens centraal, gebukt onder alles wat boven zijn hoofd gebeurt.” TANIA VAN DER SANDE Actrice

 ?? Tania Van der Sanden en Steve Geerts. ?? FOTO PATRICK HATTORI
Tania Van der Sanden en Steve Geerts. FOTO PATRICK HATTORI
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium