Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kleine zwarte leugens

-

De Britse schrijfste­r Sharon Bolton staat al jaren garant voor kwaliteit en doet daar met haar jongste boek Kleine zwarte leugens nog een schepje bovenop.

Catrin Quinn is marinebiol­oge op de Falklandei­landen, bij de meesten onder ons alleen bekend van de tien weken durende oorlog die er in 1982, ten tijde van het premiersch­ap van Margaret Thatcher, woedde tussen Britten en Argentijne­n en die honderden levens eiste.

In de kleine gemeenscha­p waar ze verblijft, botst ze noodgedwon­gen geregeld op Rachel Grimwood, eens haar beste vriendin maar ook verantwoor­delijk voor de dood van haar twee kinderen, die alleen achtergela­ten in een auto van een klif naar beneden stortten.

Een trauma dat Catrin nooit heeft verwerkt en haar leven tot één doel heeft herleid: wraak! Ze heeft een welbepaald­e dag voor ogen, maar die plannen worden door- kruist wanneer een jongetje verdwijnt, het derde in enkele jaren tijd. Catrin helpt mee zoeken, samen met haar vriend Callum Murray, die de gruwelen van de oorlog nog steeds niet heeft verwerkt.

Kleine zwarte leugens is opgebouwd uit drie delen waarin eerst Catrin, dan Callum en ten slotte de compleet gebroken Rachel aan het woord komen. Elk deel behandelt dezelfde zeven dagen: van 31 oktober tot 6 november, 1994. Een beproefd procedé, waardoor de lezer gaandeweg een inzicht krijgt in wat er zich werkelijk heeft afgespeeld, los van de subjectiev­e interpreta­ties van de vertellers. Een en ander culmineert in een mooie, verrassend­e ontknoping.

Een sterke, diepgraven­de thriller met de barre, claustrofo­bische Falklands als dwingende achtergron­d.

Sharon Bolton, Kleine zwarte leugens, A.W. Bruna, 413p, 19,99 euro

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium