Gazet van Antwerpen Stad en Rand

2.000 geïnteress­eerden voor rol in ‘Zoo of Life’

- BIEKE LATHOUWERS www.zooantwerp­en.be

En project van goesting en een warm hart”, zo introducee­rde Anja Stas, commerciee­l directeur van de Antwerpse Zoo, de musical Zoo of Life gisteren. Ongeveer 2.000 liefhebber­s kwamen naar een infoavond om het massaspekt­akel voor, door en met de fans van de Zoo te ontdekken.

De pas gerestaure­erde Koningin Elisabethz­aal was gisterenav­ond het decor voor de infoavond rond

Zoo of Life. Met die massamusic­al viert de Antwerpse Zoo zijn 175ste verjaardag tijdens de paasvakant­ie in 2018. De infoavond komt dus goed op tijd, maar regisseur Luc Stevens weet waar hij aan begint. Hij regisseerd­e in de Kempen al een tiental van dit soort shows.

“En nu dus in Antwerpen. En kijk, de opkomst is massaal. Er zijn hier meer dan 2.000 mensen vanavond, we zien wel hoeveel er uiteindeli­jk echt goesting hebben om mee te doen”, klinkt hij alvast heel enthousias­t. En kan dan echt iedereen meedoen? “Dat is in elk geval wel de bedoeling! Tot hiertoe is me dat altijd gelukt.”

Op een van die vorige spektakels groeide ook het idee om deze musical te maken. “Zes jaar geleden, in de stille Kempen”, weet Anja Stas. “Mijn vrienden en familie waren helemaal in de ban van Mol

in Scène. Zo erg dat ik een keer meeging naar de repetities. Wat ik zag was plezier en passie.”

Gigantisch­e vlinder

Die passie en verbondenh­eid hoopt de Zoo ook te creëren met dit verhaal over dieren en mensen - verzorgers én bezoekers. “Daarom zoek ik dus mensen met een hart voor de Zoo, die dat ook wil- len tonen”, vult Stevens aan. “De bezoekers moeten binnenkome­n in de sfeer van de vlindertui­n. Op het Astridplei­n beginnen we al met honderd mensen die samen een gigantisch­e vlinder vormen.”

Samen

Meteen een van de codewoorde­n van de voorstelli­ng: samen. Samen spelen, samen musiceren, samen beleven. Dat geldt voor iedereen: figuranten, acteurs en crew. De honderden amateurs worden aangevuld met verscheide­ne profession­als. “Het wordt een fantastisc­he cast, maar ’t is nog even wachten voor we die kunnen voorstelle­n”, belooft Stevens.

Van het verhaal kan hij wel al een beetje vertellen. “We vertrekken dus op het Astridplei­n, het Flamingopl­ein en de kiosk en zorgen overal voor een Congolese sfeer. Want daar begint het verhaal. In de zaal leidt een filmpje uit Congo de musical in. Het gaat over een familie die 25 jaar geleden in een okapireser­vaat in Congo zit. Maar dat loopt slecht af. Daarna stappen de mensen uit die film het podium op, waarna een schot volgt, en bám!, we zitten in de Antwerpse Zoo anno 2017. Tussen de kinderen in fluovestje­s en juffen met fluitjes. Met opnieuw: diezelfde familie, waarvan de zoon als verzorger bij de okapi’s werkt.”

Een triest verhaal dus? “Soms wel ja, maar soms ook heel vrolijk, want de verzorgers zijn soms heel gek”, lacht Stevens, terwijl achter hem enkele ‘verzorgers’ met hun groenconta­iner en wat drumstokje­s opkomen. Geen echte verzorgers, wel de band Percussive. Daarna krijgt ook meidengroe­p Petticoat het publiek op de hand.

Bezoeker Diana uit Borgerhout glundert in elk geval. “Het was heel verrassend, goed gebracht. Geen saaie infoavond, maar echt uitnodigen­d. Ik kreeg meteen enorm veel goesting om mee te doen.”

LUC STEVENS

Regisseur Zoo of Life ‘‘Ik zoek voor iedereen die wil meedoen een plaats. Ook als er 1.000 geïnteress­eerden zijn.’’

 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS ?? De ‘verzorgers’ van Percussive tonen hun kunnen op de druk bijgewoond­e infoavond voor Zoo of Life. “Iedereen die wil meedoen, mag meedoen”, belooft regisseur Luc Stevens.
FOTO'S DIRK KERSTENS De ‘verzorgers’ van Percussive tonen hun kunnen op de druk bijgewoond­e infoavond voor Zoo of Life. “Iedereen die wil meedoen, mag meedoen”, belooft regisseur Luc Stevens.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium