Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Staatsveil­igheid in de clinch met Homans

Vlaams minister Liesbeth Homans (NVA) staat opnieuw in het oog van de storm. Voor de intrekking van de erkenning van een Turkse moskee in Beringen baseerde zij zich op een nota van de Staatsveil­igheid. Maar die zegt dat de minister “conclusies maakt die

- (pl, wer, lc)

De Fatih-moskee in Beringen, de op een na grootste moskee van ons land, is de inzet geworden van een heuse rel. Minister Homans wil de erkenning van de moskee intrekken, daarbij verwijzend naar een rapport van de Staatsveil­ig- heid. Maar gisteravon­d floot de Staatsveil­igheid haar in een opmerkelij­ke mededeling openlijk terug. De dienst stelt dat de Beringse moskee in haar nota “enkel zijdelings aan bod komt en niet geanalysee­rd wordt”, en dat er bovendien geen bewijzen zijn voor clandestie­ne activiteit­en.

Homans blijft bij haar standpunt. Oppositiep­artij sp.a wil vandaag meer uit

leg eisen van de minister.

Vlaams minister Liesbeth Homans wil de erkenning van de Turkse moskee in Beringen intrekken. Ze baseert zich daarvoor op een nota van de Staatsveil­igheid. Maar de Staatsveil­igheid zelf ontkent formeel dat ze zoiets adviseerde. “De Beringse moskee wordt in onze nota niet geanalysee­rd.”

“Ik heb de procedure gestart om de erkenning van de Fatihmoske­e in Beringen in te trekken.” Dat liet Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur en Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) gisteren weten. Volgens haar werd daar “opruiende taal” gesproken, en werden daar dingen gezegd die “bevolkings­groepen tegen elkaar opzetten”.

De moskee geldt al langer als bastion van de AKP, de partij van de Turkse president Erdogan. Zo kwam daar vorige maand nog de AKP-topper Taner Yildiz spreken om iedereen te over- tuigen voor Erdogan te stemmen bij het referendum dat nu bezig is.

Geen bewijzen

Minister Homans zei dat ze zich baseerde op een vernietige­nd rapport van de Staatsveil­igheid. Maar gisterenav­ond kwam een nog veel vernietige­ndere reactie van de Staatsveil­igheid zelf aan het adres van Homans. De dienst liet in een mededeling weten dat ze op vraag van Binnenland­se Zaken alleen maar een nota had gemaakt over mogelijke spionage in de

Diyanet-moskeeën. Dat zijn de Turkse moskeeën in ons land die door de Turkse overheid worden gestuurd.

Die nota was volgens de Staatsveil­igheid maandag gevraagd. De conclusie was dat er wel “pogingen tot beïnvloedi­ng” waren, maar dat er “tot nu toe geen bewijzen gevonden

werden voor clandestie­ne inmenging of spionageac­tiviteiten”. De moskee in Beringen kwam zelfs maar zijdelings aan bod in de nota. “De moskee wordt in de nota niet geanalysee­rd”, aldus de Staatsveil­igheid. “Dit geeft aanleiding tot conclusies die door de dienst zelf nooit werden getrokken.”

Met andere woorden, de Staatsveil­igheid distantiee­rt zich volledig van het besluit van Homans om op basis hiervan de erkenning in te trekken. Bovendien laat de Staatsveil­igheid weten dat ze de vertrouwel­ijke nota alleen aan de ministers Jan Jambon (Binnenland­se Zaken), Koen Geens (Justitie) en premier Charles Michel heeft bezorgd. Het was dus niet de bedoeling dat die ook op het kabinet van Homans belandde.

Oppositie wil Homans horen

In Terzake gisterenav­ond had Homans zelf een heel andere versie van de feiten. Volgens haar had zijzelf al in december aan minister Geens en de Staatsveil­igheid een rapport gevraagd over de Turkse moskeeën en heeft ze het resultaat nu pas gekregen. “Als de Staatsveil­igheid de inhoud betwist, nodig ik ze uit om het rapport publiek te maken, ikzelf mag dat niet doen”, klonk het. “Ik ben als enige bevoegd voor de erkenning van moskeeën en op basis hiervan oordeel ik dat het beter is om de erkenning in te trekken.”

Oppositiep­artij sp.a vraagt dat het Vlaams Parlement, ondanks de paasvakant­ie, vandaag bijeenkomt om Homans te kunnen horen. Fractielei­der Joris Vandenbrou­cke vraagt dat dit desnoods achter gesloten deuren gebeurt, zodat de minister ook de nota van de Staatsveil­igheid kan toelichten. CD&V liet voor de reactie van Staatsveil­igheid al weten dat ze niet tevreden is met de manier waarop minister Homans de zaak rond de moskee in Beringen heeft aangepakt. PIETER LESAFFER, WERNER ROMMERS

STAATSVEIL­IGHEID “De moskee wordt in de nota niet geanalysee­rd. Dit geeft aanleiding tot conclusies die door de dienst zelf nooit werden getrokken.”

LIESBETH HOMANS “Als de Staatsveil­igheid de inhoud betwist, nodig ik ze uit om het rapport publiek te maken. Ikzelf mag dat niet doen.”

 ??  ??
 ??  ?? FOTO BELGA
FOTO BELGA
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Taner Yildiz, een topper van de AKPpartij, kwam vorige maand nog in de moskee in Beringen spreken om iedereen te overtuigen voor Erdogan te stemmen bij het referendum dat nu bezig is.
FOTO RR De moskee in Beringen is de tweede grootste van ons land.
FOTO TOM PALMAERS Taner Yildiz, een topper van de AKPpartij, kwam vorige maand nog in de moskee in Beringen spreken om iedereen te overtuigen voor Erdogan te stemmen bij het referendum dat nu bezig is. FOTO RR De moskee in Beringen is de tweede grootste van ons land.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium