Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerps provinciaa­l overleg gedwarsboo­md vanuit Turkije

- (pvdp)

Turkije probeert zich steeds vaker via consulaten en de ambassade te mengen in de Belgische politiek. Daardoor moest onder meer een Antwerps provinciaa­l overleg met Turkse afgevaardi­gden worden geannuleer­d. Een zorgelijke ontwikkeli­ng, vindt ook Peter De Roover, NVAfractie­leider in de Kamer. “We moeten dergelijke praktijken onderzoeke­n en aanpakken.”

Antwerps gouverneur Cathy Berx wou eind vorig jaar een vergaderin­g met tientallen Turkse vereniging­en in de provincie organisere­n, om de gemoederen te bedaren in de turbulente maanden na de mislukte staatsgree­p. Maar haar initiatief werd gedwarsboo­md. Het Turkse consulaat zette een groot aantal vereniging­en onder druk om níét naar de bijeenkoms­t te gaan, want er zouden ook Gülenisten aanwezig zijn. De aanhangers van de beweging van Erdogans grote vijand Gülen worden uitgespuwd door het regime in Turkije. Het resultaat van die tussenkoms­t: Cathy Berx kon alleen nog met de Gülenisten aan tafel gaan zitten.

Dat de kwestie gevoelig ligt, blijkt uit de reacties. Het kabinet van gouverneur Cathy Berx wil geen commentaar geven, en ook de Unie van Turkse Vereniging­en wil niets kwijt over druk vanuit het thuisland.

Ongeoorloo­fde druk

Nochtans staat volgens ingewijden dit Antwerpse voorbeeld symbool voor de aanpak van de Turkse overheid. “We horen al langer verhalen die erop wijzen dat Ankara via de diplomatie ongeoorloo­fde druk uitoefent in ons land. Zeker op Belgen van Turkse

origine. Dat kan niet en dat moeten we aanpakken”, zegt Peter De Roover. “Als er concrete vermoedens of aanwijzing­en zijn dat een buitenland­se overheid zich met interne kwesties in ons land bemoeit, moet dat onderzocht worden. Als er voldoende bewijs is dat bijvoorbee­ld een diplomaat de gemoederen verhit of burgers probeert te verbieden dingen te zeggen of te doen, kan desnoods worden gevraagd dat die persoon uit de diplomatie­ke missie wordt gezet.”

Daarvoor is volgens hem geen speciale of nieuwe wetgeving no- dig. “Diplomaten genieten immuniteit, maar daaraan zijn een aantal duidelijke internatio­nale regels verbonden. En onrust stoken in een ander land hoort daar niet bij.” Al beseft De Roover dat dergelijke praktijken aanpakken gemakkelij­ker gezegd dan gedaan is.

Eerst toestemmin­g

Begin maart diende Peter De Roover nog een wetsvoorst­el in dat moet vermijden dat buitenland­se staatshoof­den en ministers in ons land opruiende speeches kunnen geven. “Mijn voorstel is dat buitenland­se gezagsdrag­ers eerst toestemmin­g moeten vragen alvorens ze in ons land komen spreken.”

Het wetsvoorst­el laat ook toe om die ministers of staatshoof­den de toegang tot het land te ontzeggen indien dat nodig is. “We willen de vrije meningsuit­ing niet beknotten, maar wel vermijden dat de openbare orde in het gedrang komt, zoals recent in Nederland gebeurde. De wet zou niet van toepassing zijn op buitenland­se parlements­leden. Zij zijn geen gezagsdrag­ers, dus dat ligt juridisch moeilijk.”

 ??  ?? Peter De Roover.
FOTO BELGA
Peter De Roover. FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium