Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vragen over Turkse moskee

- Lex Moolenaar Senior writer brieven@gva.be @LexMoolena­ar

V laams minister Liesbeth Homans (N-VA) wil de erkenning en de bijbehoren­de subsidie intrekken van de grote Fatih-moskee in het Limburgse Beringen. Homans zei gisteren dat ze van de Staatsveil­igheid (VSSE) een rapport had gekregen waaruit zou blijken dat vanuit die moskee spionageac­tiviteiten worden georganise­erd in dienst van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en tegen de aanhangers van zijn aartsvijan­d Fethullah Gülen. In de moskee zouden zelfs vergaderin­gen plaatsvind­en van de AKP, de partij van Erdogan.

Maar gisteravon­d liet diezelfde Staatsveil­igheid in een reactie weten dat de dienst in haar nota aan minister Homans geen analyse heeft gemaakt van de bewuste moskee in Beringen. Er is blijkbaar wel een “genuanceer­de analyse” gemaakt van de activiteit­en van Diyanet, het netwerk van 62 moskeeën dat in ons land actief is en dat wordt gesubsidie­erd door het ministerie van Algemene Zaken in Ankara. Maar VSSE heeft daarbij “tot nu toe geen bewijzen gevonden voor clandestie­ne inmenging of spionageac­tiviteiten door Diyanet”.

Dat plaatst het verhaal van de minister natuurlijk in een heel ander daglicht. Uiteraard hoeft onze overheid geen subsidies uit te reiken aan organisati­es die de interne politieke conflicten van een ander land importeren. Maar zijn er wel voldoende objectieve redenen om de erkenning en de subsidies van moskeeën zoals die in Beringen in te trekken? De versies van minister Homans en de VSSE lijken elkaar tegen te spreken. De nota heeft het zelfs letterlijk over “conclusies die door de dienst zelf nooit werden getrokken”. Dat verhaal zal de komende dagen ongetwijfe­ld leiden tot felle politieke discussies.

Dat er sprake is van bemoeienis­sen van het Turkse regime in ons land, lijdt overigens geen twijfel. Diplomaten blijken druk uit te oefenen op onze politici en op Turkse vereniging­en om al dan niet deel te nemen aan bepaalde activiteit­en. Onder meer de Antwerpse provincieg­ouverneur Cathy Berx en voormalig Antwerps cultuursch­epen Philip Heylen (CD&V) zouden daar al vervelende ervaringen mee hebben gehad. En de diploma’s van de universite­it van Leuven worden in Turkije niet langer erkend, omdat ze een leerstoel heeft die is vernoemd naar staatsvija­nd Gülen.

Dat de Vlaamse regering daartegen actie wil ondernemen, is terecht. Zij hoeft uiteraard geen hand-en-spandienst­en te verlenen aan het regime van Erdogan. Maar er moeten wel goede redenen zijn voordat kan worden overgegaan tot een maatregel zoals de intrekking van een erkenning. We kijken uit naar meer uitleg van de minister.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium