Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Waar moet ik heen met 900 euro?”

- MARC HELSEN

Carine Bergen (54) uit Vorst (Laakdal) dreigt op 1 maart 2018 haar sociale woning te moeten verlaten omdat ze voor 1/24ste deel eigenaar is van het huis met bijbehoren­de grond waarin haar 87jarige moeder nog woont. De enige mogelijkhe­id om in haar appartemen­tje te blijven wonen, is door haar aandeel weg te schenken volgens de verstrengd­e wetgeving.

De kopzorgen voor Carine Bergen zijn een gevolg van de verstrengd­e regels die Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) oplegde om aanspraak te kunnen maken op een sociale woning. Iemand die een woning of bouwgrond gedeelteli­jk in eigendom heeft, kan sinds 1 maart van dit jaar niet langer aanspraak maken op een sociale woning.

Wie een woning voor 100% in eigendom heeft, werd al langer uitgeslote­n van de sociale huurmarkt, maar voortaan geldt dat ook voor wie een woning of bouwgrond gedeelteli­jk in eigendom heeft of in een vennootsch­ap heeft ondergebra­cht. “Sociale huurwoning­en moeten ter beschikkin­g worden gesteld aan wie ze het meest nodig heeft. Net zoals de invoering van tijdelijke contracten zal deze maatregel daar mee voor zorgen”, aldus Homans. “Mensen die een woning geheel of gedeelteli­jk bezitten, horen niet thuis in een sociale woning.”

Eigendomsc­ontrole

Als gevolg van de nieuwe wetgeving voerde sociale huurmaatsc­happij Geelse Huisvestin­g een eigendomsc­ontrole uit. Daaruit bleek dat Carine Bergen, die al vijftien jaar een appartemen­tje van de maatschapp­ij huurt aan de Hazelaar in Vorst, voor 1/24ste eigenaar is van het huis met bijbehoren­de grond van haar moeder. De waarde van haar stuk eigendom wordt op 10.000 euro geschat. “Wij waren met zes kinderen thuis”, zegt de 54-jarige vrouw uit Vorst. “Vader stierf in 1980, ik was toen amper 17 jaar. In die tijd was het nog zo dat het erfdeel dan op naam van de kinderen werd geplaatst. Maar dat leidde soms tot onaangenam­e situaties, waarbij kinderen hun ouders uit huis lie- ten zetten om hun erfenis te verzilvere­n. Na 1981 kon dat niet meer. Ik ben met de brief van de Geelse Huisvestin­g naar de notaris gegaan, maar die kon niets doen”, zucht Carine. “Volgens de notaris was er echter geen probleem geweest als mijn vader na 1981 was gestorven, want sindsdien wordt het erfaandeel niet meer automatisc­h op uw naam geplaatst bij het overlijden van een van de ouders.”

Voor Carine betekent de nieuwe wetgeving slapeloze nachten. “Ik kan het niet verkopen, want mijn moeder leeft nog. Als ze sterft, is er weer geen probleem, want voor erfgenamen zijn er uitzonderi­ngen”, zegt ze. “Maar ik hoop dat moeder honderd jaar wordt, ik heb een heel goede relatie met haar.”

Erfdeel wegschenke­n

Om in haar appartemen­t te mogen blijven, rest Carine eigenlijk maar één ding, zo werd haar duidelijk na het bezoek aan haar notaris en raadplegen van een advocaat: haar erfdeel wegschenke­n. “Maar aan mijn kinderen gaat dat niet”, zucht de vrouw. “Een dochter van mij woont zelf in een sociale woning, die zou dan in dezelfde situatie terechtkom­en als ik. En een zoon van mij is gehandicap­t en zit in een instelling voor kinderen met een beperking. En ik kan mijn derde kind toch niet bevoordele­n? Van de notaris hoorde ik dat wegschenke­n een optie is: als ik mijn deel aan een goed doel geef, moet ik geen registrati­erechten betalen, anders kost het me nog 700 euro. Mijn moeder wordt er ziek van en ik slaap er niet van. Waar moet ik naartoe met mijn uitkering van 900 euro van het ziekenfond­s?”

CARINE BERGEN (54)

Huurder sociale woning “Ik kan mijn deeltje van het huis van mijn moeder niet verkopen, want ze leeft nog. Als ze sterft, zou er weer geen probleem zijn, maar dat wil ik natuurlijk niet. Ik hoop dat ze 100 jaar wordt.”

 ??  ?? FOTO MIA UYDENS Carine Bergen in haar appartemen­tje in Laakdal, dat ze huurt van de Geelse Huisvestin­g.
FOTO MIA UYDENS Carine Bergen in haar appartemen­tje in Laakdal, dat ze huurt van de Geelse Huisvestin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium