Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe flitsmarat­hon op woensdag 19 april

- (cds, wba, yb)

De politie gaat vlak na de paasvakant­ie massaal controlere­n op snelheid. Op woensdag 19 april – al vanaf 6u ’s ochtends – staat een nieuwe flitsmarat­hon gepland: 24 uur aan een stuk wordt er dan geflitst.

Het is de zevende keer dat de politie zo’n flitsmarat­hon organiseer­t en honderden agenten inzet om op zo’n 900 locaties te controlere­n. Zowel langs snelwegen als langs gewest- en lokale wegen. De politie zal de flitsmarat­hon binnenkort zelf groots aankondige­n.

Maar als je zo’n grote actie nu al verraadt, verknal je dan niet het effect? “Het verrassing­seffect is weg, maar de pakkans blijft even groot”, zegt Danny Smagghe van mobiliteit­sorganisat­ie Touring. “Je weet niet waar de flitscamer­a’s precies staan opgesteld. Nederlands onderzoek toont aan dat het zelfs heel effectief is om grote acties op voorhand aan te kondigen. Mensen praten er dagen voor en na nog over. En dat werkt sensibilis­erend.”

Voorgaande flitsmarat­hons bleken erg succesvol. Op 20 april vorig jaar reden 32.000 weggebrui- kers te snel, zo’n 6% van de gecontrole­erde bestuurder­s. “De politie moet die dag wel op logische locaties staan, daar waar het echt verkeerson­veilig is. Het mag geen dag zijn om de staatskas te spijzen”, waarschuwt Smagghe.

Vorig jaar heeft de federale wegpolitie 1,25 miljoen snelheidsb­oetes uitgeschre­ven na controles op snelwegen en een aantal gewestwege­n, zo’n 47.000 minder dan in 2015. Vooral het aandeel buitenland­se overtreder­s daalde: van 352.000 naar 309.000 pv’s (-13%). “We laten buitenland­se bestuurder­s, als we ze op heterdaad betrappen, dan ook vaker meteen betalen”, zegt Christophe Bruck, directeur operaties bij de federale wegpolitie.

Vanaf eind dit jaar is ook de uitwisseli­ng van gegevens tussen de buurlanden van kracht. Dan kan de Belgische politie aan Nederland, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg vragen om na te gaan welke bestuurder gekoppeld is aan een bepaalde nummerplaa­t, om zo alsnog een boete op te kunnen leggen.

 ??  ?? FOTO BELGA Op zo’n 900 plaatsen zal gecontrole­erd worden.
FOTO BELGA Op zo’n 900 plaatsen zal gecontrole­erd worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium