Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer erfgeld voor kleinkinde­ren

CD&V wil belasting bij schenking erfenis afschaffen

- CHRISTOF WILLOCX

Kinderen die erven, moeten een deel van die erfenis kosteloos kunnen schenken aan hun eigen kinderen. Dat is het voorstel van de Vlaams Parlements­leden Koen Van den Heuvel en Katrien Schryvers (beiden CD&V).

Sinds 2013 kunnen kleinkinde­ren rechtstree­ks van hun grootouder­s erven. De kinderen moeten de erfenis van hun ouders dan wel weigeren. Dat principe heet de ‘erfenisspr­ong’. Maar die is niet populair.

“Dat komt omdat de kinderen moeten kiezen tussen alles of niets”, zegt Koen Van den Heuvel. “Er zijn veel kinderen die een deel van de erfenis gunnen aan hun eigen kinderen, maar zelf ook een deel willen houden. Bijvoorbee­ld om een verre reis te maken, of als appeltje voor de dorst. Dat gaat nu niet, omdat ze de erfenis voor honderd procent moeten aanvaarden of voor honderd procent moeten weigeren. Als ze de erfenis volledig aanvaarden, kunnen ze het geld of het onroerend goed uit de erfenis wel nog doorgeven aan de eigen kinderen, maar dan moeten die kinderen daar 3 tot 27% schenkings­belastinge­n op betalen.”

Koen Van den Heuvel uit Puurs en Katrien Schryvers uit Zoersel willen daarom het alles-of-nietsprinc­ipe laten vallen. “Het kind moet ervoor kunnen kiezen om alles te erven van zijn ouder en een zelfgekoze­n percentage door te storten naar zijn eigen kinderen”, zegt Van den Heuvel. “Als die storting binnen het jaar gebeurt, moeten de kleinkinde­ren daar in ons voorstel geen schenkings­belasting meer op betalen.”

Het doorgeven van de erfenis moet niet in één keer gebeuren. “De belastingv­rije doorstorti­ng kan in verschille­nde schijven”, zegt Katrien Schryvers. “Zolang die stortingen maar binnen het jaar na de erfenis gebeuren.” Het voorstel van CD&V geldt ook voor stiefkinde­ren, zorgkinder­en en adoptiekin­deren.

Steun voor jongere generatie

Schryvers en Van den Heuvel denken niet dat de Vlaamse overheid door hun voorstel veel inkomsten zal verliezen. “Ten eerste leggen we een tijdsbeper­king op van één jaar”, zeggen ze. “Ten tweede heeft het vrijstelle­n van de schenkings­belasting slechts directe financiële gevolgen voor de overheid als er veel minder schenkings­belastinge­n zouden worden betaald. Maar er wordt nu bijna niet geschonken.”

“De middelen die een oudere generatie bekomt uit een erfenis, worden eerder belegd of gewoon gespaard. Als we stimuleren dat kleinkinde­ren geld erven van hun grootouder­s, steunen we de jongere generatie en komen die financiële middelen sneller in de economie terecht. Want jongere mensen zullen dat geld bijvoorbee­ld gebruiken om hun huis te renoveren, of voor andere uitgaven.”

Voor alle duidelijkh­eid: het is de Vlaamse overheid die de tarieven van erfenissen bepaalt. Maar wie van wie kan erven, wordt dan weer door de federale overheid vastgelegd. De volledige hervorming van de federale erfwet komt er binnenkort aan. “De samenwerki­ng tussen het Vlaamse en het federale niveau is zeer belangrijk voor de globale hervorming van het erfrecht”, zegt federaal minister van Justitie Koen Geens (CD&V). “De samenlevin­g vraagt al lang dat de erflater flexibeler kan zijn, maar wil ook de familiale solidarite­it behouden. Met dit voorstel zetten we een grote stap in de goede richting.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium