Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is ergste crisis sinds Tweede Wereldoorl­og”

Joodse gemeenscha­p trekt van leer tegen verbod op onverdoofd slachten

- (pl)

De joodse gemeenscha­p wil de Vlaamse regering zover krijgen dat ze het verbod op onverdoofd slachten terugdraai­t. De voorzitter van het Consistori­e, de officiële vertegenwo­ordiger van de joden in ons land, schuwt de grote woorden niet. “De vorige keer dat koosjer voedsel verboden werd, was onder Hitler.”

De Vlaamse regering heeft sinds vorige week een politiek akkoord op zak om het onverdoofd slachten te verbieden. Maar de betrokken geloofsgem­eenschappe­n heeft ze nog lang niet overtuigd. Philippe Markiewicz, de voorzitter van het Centraal Israëlitis­ch Consistori­e van België, waarschuwt dat zo’n verbod “héél slecht valt bij de joodse gemeenscha­p in ons land”. Onomwonden noemt hij dit zelfs “de ergste crisis sinds de Tweede Wereldoorl­og”. “Dit is een aantasting van onze godsdienst­vrijheid”, aldus Markiewicz. “De vorige keer dat koosjer vlees werd verboden, was tijdens de bezetting onder het Hitler-regime.”

In de kern van geloof geraakt

Dat laatste klopt ook, bevestigt Herman Van Goethem, rector van de Universite­it Antwerpen en voormalig directeur van het Holocaustm­useum Dossin in Mechelen. “De Duitsers hebben in oktober 1940 een verbod op onverdoofd slachten ingevoerd. Het doel was toen wel helemaal anders: het ging om het doen verdwijnen van joden. Dat is nu niet het geval, nu is het veeleer een neveneffec­t van een politiek die de moslims viseert. Maar het gevolg is wel hetzelfde. Dit raakt de orthodoxie in de kern van haar beleving.”

Zo voelt het voor de joden ook echt, zegt Markiewicz als hoogste vertegenwo­ordiger in ons land. Hij vindt het vooral onrechtvaa­rdig omdat volgens hem de joodse methode net heel diervriend­elijk is. “Het gebeurt met een vlijmscher­p mes, dat altijd opnieuw geslepen wordt, zodat de slagader en de slokdarm in één keer overgesned­en worden. Het verdoven en slachten gebeurt in één keer, het dierenleed is minimaal. Bovendien gaat het maar om een duizendtal dieren per jaar.”

Over twee jaar gaat het verbod in. “Vanaf dan moeten we het met ingevoerd koosjer vlees doen”, zegt Michaël Freilich, de hoofdredac­teur van Joods Actueel. “Ik vrees alleen dat daarna een volgende stap wordt gezet, namelijk ook die invoer te verbieden. Maar dan is het gedaan met de joodse gemeenscha­p in België. Dan verhuist iedereen naar het buitenland.”

Compromisv­oorstel

Het Consistori­e wil er nog alles aan doen om het totaalverb­od ongedaan te maken voor de 50.000 joden in ons land. “Wij willen nog steeds de hand reiken en een compromisv­oorstel doen. We zijn bijvoorbee­ld bereid onze slachters te onderwerpe­n aan de controle van een onafhankel­ijke commissie die erop kan toezien dat de dierenrech­ten worden nageleefd.”

Maar dat voorstel lijkt vijgen na Pasen te zijn. Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) heeft er geen oren naar. “Het heeft al genoeg voeten in de aarde gehad”, zegt hij. “Wat ons betreft, blijft het politiek akkoord gehandhaaf­d en is het tijd om vooruit te kijken.” Met andere woorden: vanaf 2019 een totaalverb­od voor iedereen.

 ??  ?? Philippe Markiewicz, voorzitter van het Centraal Israëlitis­ch Consisnsis torie van België. ë.
h
Consis
FOTO TO BELGA
Philippe Markiewicz, voorzitter van het Centraal Israëlitis­ch Consisnsis torie van België. ë. h Consis FOTO TO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium