Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het personeel moet leren de varkens te begrijpen”

Docent dierenwelz­ijn toont slachters in Tielt hoe correct met dieren om te gaan bij heropening

- MARC HELSEN

Het slachthuis van Tielt heropende gisteren nadat er twee weken geleden beelden waren opgedoken van wanpraktij­ken. Er kwam een onderzoek van het parket van Brugge, maar gisteren mocht het dus “onder strenge voorwaarde­n” weer starten. Een van die voorwaarde­n is een doorlichti­ng door experts. Die begon gisteren al door onder meer Jos Van Thielen, docent dierenwelz­ijn aan de Thomas More Hogeschool en de KU Leuven, in Geel.

De wrede behandelin­g van de varkens in het slachthuis van Tielt is niet alleen onmenselij­k, het is ook contraprod­uctief. “Want als je de varkens diervriend­elijk behandelt, zijn ze meegaand en win je veel tijd”, stelt Van Thielen. “Het personeel op de slachthuis­vloer moet leren de dieren te begrijpen. Varkens zien bijvoorbee­ld slecht. Op die manier kunnen ze een gevaarlijk­e situa- tie voor zich soms moeilijk inschatten. Geef hen vijf of tien seconden en ze hebben door dat ze geen gevaar lopen en dan gaan ze spontaan voort. Maar als je geen geduld hebt en gaat

slaan,

doen ze het omgekeerde. Dat leidt tot frustratie­s en dan gaat het van kwaad naar erger en vlot het helemaal niet meer.”

Examen

Herentalse­naar Jos Van Thielen is lid van de onderzoeks­groep Dier & Welzijn, verbonden aan Thomas More - KU Leuven, met campus in Geel. Zijn onderzoeks­groep volgt bijvoorbee­ld al twee jaar de beruchte paardensla­chthuizen in Zuid-Amerika op. Nu is hij door minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) ge

vraagd om het personeel van het slachthuis in Tielt diervriend­elijkheid bij te brengen. “Sinds 2012 verplicht Europa elk slachthuis om een dierenwelz­ijnspecial­ist in huis te hebben”, zegt Van Thielen. “De overheid contacteer­de ons toen al om de opleiding van die mensen uit te werken. Sindsdien is ook het vloerperso­neel verplicht een examen af te leggen waarin ze bewijzen dierenleed te beperken.”

Het lijkt er sterk op dat de dierenbeul­en in het slachthuis van Tielt de cursus niet goed gelezen hebben, maar daar gaat Van Thielen wat aan doen. “We deden in Tielt al een technische audit. Daaruit kwam al de aanbevelin­g voor meer camera’s. Nu doen we ook een volledige audit van het slachthuis en geven we ook opleiding

aan het personeel. We volgen hen twee maanden op en adviseren. De accommodat­ie in Tielt is goed, maar ze moeten er wel goed met de apparatuur leren omgaan.”

Varkensspe­elgoed

Van Thielen was donderdago­chtend, bij de heropening van het slachthuis, al om 3.30u ter plaatse. “Ik wilde de dieren die er aangevoerd werden, opvolgen van het lossen tot het kelen”, zegt de Kempenaar. “Volgende maandag doe ik dat weer en breng ik verslag uit. Verder maak ik een opleidings­pakket voor kleine groepjes. De boodschap hier is: hoe kleiner het dierenleed, hoe makkelijke­r de behandelin­g van de dieren wordt en hoe beter de kwaliteit van het vlees, want als je ze goed behandelt, hebben de varkens geen stress.”

Stress verlagen kan al door de varkens – voor de twee uur dat ze in het slachthuis verblijven – speelgoed te geven. “Dan vervelen ze zich niet en voeren ze geen rangordege­vechten uit”, zegt Van Thielen. “Ook bij het lossen van de dieren moeten drijvers meer geduld tonen. We deden tests waarbij varkens uit hun hokken werden gehaald. Wie het op de oude manier deed met veel druk op de dieren, kon het hok leegmaken in twee minuten. Wie het op een ontspannen manier deed, had maar één minuut nodig.”

 ??  ??
 ??  ?? Het slachthuis van Tielt heropende gisteren “onder strenge voorwaarde­n” nadat vorige week wanpraktij­ken aan het licht waren gekomen.
FOTO'S RR
Het slachthuis van Tielt heropende gisteren “onder strenge voorwaarde­n” nadat vorige week wanpraktij­ken aan het licht waren gekomen. FOTO'S RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium