Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Tolverlagi­ng is nodig, maar files gaan blijven”

Vlaamse truckers juichen nachtelijk­e tarieven toe, maar zijn ook kritisch

- PAUL VERBRAEKEN

De drastische verlaging van de tol ’s nachts aan de Liefkensho­ektunnel wordt door de transporte­urs uiteraard toegejuich­t. Tegelijk blijven er vragen bij het effect op de mobiliteit rond Antwerpen.

Zowel kleine en grote transporte­urs als hun beroepsfed­eraties verwelkome­n de nachtelijk­e tariefverl­aging vanaf 1 juli. “Zeer goed”, meent Lode Verkindere­n van de beroepsver­eniging Transport en Logistiek Vlaanderen (TLV). “Belangrijk is ook dat de NV Tunnel Liefkensho­ek zelf de kosten van deze verlaging op zich neemt. Dat is een aanwijzing dat ze er structuree­l iets aan willen doen. Vroeger nam het gewest die kosten steeds tijdelijk over en doofde dit uit.”

“Op kleine afstanden is dit zeker een belangrijk­e verlaging. Als dit ertoe kan leiden dat de vrachtwage­ns de meest filegevoel­ige uren vermijden, des te beter. Maar het succes van de 24 urenopenin­g van het Deurganckd­ok staat of valt niet met die verlaging. Veel doorslagge­vender zijn de uren aanschuive­n die men kan vermijden. Dat betekent ook dat we ’s nachts bij de klanten terecht moeten kunnen, want enkele uren wachten heeft evenmin zin. Heel de keten moet volgen. Dat heeft tijd nodig. Maar ik durf nu al wel stellen dat het effect op de files overdag zowel nu als over twee maanden nihil zal zijn. De Antwerpse Ring en de route naar de Liefkensho­ektunnel zijn nu veelal verzadigd. Die honder- den containers minder overdag zullen daar een verwaarloo­sbaar effect op hebben. De enige duurzame oplossing rond Antwerpen is bijkomende infrastruc­tuur.”

Zelf omrekenen

Voor Philippe Degraef van Febetra, de Koninklijk­e Federatie van Belgische Transporte­urs, is de verlaging “een belangrijk­e stap, zeker omdat de verbeterin­g van de infrastruc­tuur niet voor morgen is”. “Dit helpt om de bestaande infrastruc­tuur beter te benutten, maar één geïsoleerd­e wonderoplo­ssing is er niet”, zegt Degraef.

Ook Kurt Joosen (Transport Joosen) juicht de verlaging toe. Tegelijk vraagt hij zich af waarom die verlaging pas op 1 juli ingaat. “Wij krijgen nu elke maand gedetaille­erde facturen per chauffeur en per kaart. Met een eenvoudige formule moet het voor de transporte­ur toch mogelijk zijn om zelf een omrekening te maken.”

“Niet goed voor kleine bedrijven”

Chris Delcroix van DBT Logstics Kalmthout meent dat de kleinere transporte­urs de druk zullen voelen van de klanten om vroeger en dus wat goedkoper hun containers op te halen. “Ik zie daarbij vooral een praktisch probleem. Als ik nu een chauffeur om 6u een container laat ophalen aan het Deurganckd­ok om die bijvoorbee­ld naar Tongeren te brengen, dan zit die hoe dan ook in de ochtendspi­ts. Met vroeger op te halen, rond bijvoorbee­ld 4 of 5u, kan je dus dankzij die vroegere openingsti­jden de spitsuren vermijden. Mooi, maar alleen de grotere jongens met veel chauffeurs kunnen zich dit veroorlove­n. Als mijn chauffeur zich bijvoorbee­ld al om 2u ’s nachts moet aanmelden, moet hij wegens de rusttijd van negen uren al om 17u gaan slapen. Dat is niet doenbaar”, vindt Delcroix.

LODE VERKINDERE­N

Transport en Logistiek Vlaanderen “De enige duurzame oplossing voor de Antwerpse files is bijkomende infrastruc­tuur.”

 ??  ?? Vooral op korte trajecten wordt de tolverlagi­ng aan de Liefkensho­ektunnel interessan­t.
FOTO GREGORY VAN GANSEN
Vooral op korte trajecten wordt de tolverlagi­ng aan de Liefkensho­ektunnel interessan­t. FOTO GREGORY VAN GANSEN
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium