Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kom tijdig naar de luchthaven”

-

Aan de dertien ‘Schengengr­ensdoorlaa­tposten’ van ons land, onder meer de luchthaven­s van Zaventem en Deurne, wordt het vanaf vandaag drukker. Reden: veel strengere grenscontr­oles.

Hoewel de meeste aanslagen in Europa gebeurden door terroriste­n met een EU-paspoort, wil Europa vanaf vandaag toch een strengere controle op de buitengren­zen van de Schengenzo­ne. In België gaat het om zes luchthaven­s, zes havens en één station (Brussel-Zuid). Wie in Brussel de Eurostar neemt naar Londen of in Deurne het vliegtuig naar de Britse hoofdstad, of terugkeert, zal niet alleen de traditione­le paspoortco­ntrole ondergaan. Vanaf nu zal de politie van elke ‘ Schengenpa­ssant’ in de databanken (van onder meer Interpol) moeten controlere­n of de betrokkene niet geseind staat. Naast de verwachte wachtrijen kan ook een niet gemelde adresveran­dering dan voor de persoon veel ellende betekenen.

Wie eveneens ongerust toekijkt, is de Antwerpse scheepvaar­tpolitie. Het kantoor aan de Boudewijns­luis is nu de ‘doorlaatpo­st’ waar aan- of afmonstere­nde bemanninge­n van landen buiten de EU zich moeten aanmelden voor een fysieke controle. Goed voor zowat 18.000 controles per jaar. Daar komen nu wellicht 15.000 controles bij. Concreet: als een Nederlands­e kapitein vanuit China in Antwerpen afmeert en snel naar huis rijdt, moet hij zich vanaf vandaag eerst laten controlere­n, anders riskeert de rederij fikse boetes.

(pvb)

 ??  ?? FOTO GREGORY VAN GANSEN Ook in Deurne worden wachtrijen verwacht.
FOTO GREGORY VAN GANSEN Ook in Deurne worden wachtrijen verwacht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium