Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Betrapt met drugs? Meteen betalen met kaartlezer

Groot actieplan tegen verdovende middelen deze zomer

- PIETER HUYBERECHT­S

Absolute nultoleran­tie enn onmiddelli­jke minnelijke schikkinge­n. Dat worden de codewoorde­n komende zomer op de Vlaamse muziekfest­ivals. “Op elk festival zullen agenten blowers en snuivers met betaalauto­maat en overschrij­vingsformu­lieren te lijf gaan”, zegt magistraat Bruno Coppin van het parket in Limburg. De provincie, die al jaren worstelt met veel drugsgebru­ik op jonge leeftijd, neemt het voortouw.

Stel: je besluit naar Pukkelpop te trekken met 7 gram cannabis in je binnenzak, maar je wordt betrapt door een agent. Dan zal, in tegenstell­ing tot vroeger, de afrekening meteen volgen. Met name: 75 euro. Heb je cocaïne, lsd, xtc of amfetamine­s op zak, dan kan de boete oplopen tot 600 euro. “Die boete is onmiddelli­jk te betalen met een kaartlezer. Je kan ook kiezen om een overschrij­vingsformu­lier in te vullen”, verduideli­jkt Bruno Coppin van het Limburgse parket. “Gaat het om meer dan gebruikers­hoeveelhed­en, dan word je uiteraard opgepakt.”

Likopstuk

De absolute nultoleran­tie zal gelden op alle grote festivals op Limburgs grondgebie­d, van Daydream in Lommel dit weekend tot Extrema Outdoor of Pukkelpop. “Maar ook op carnavalss­toeten of grote dorpsfuive­n willen we als gerecht overgaan tot een onmiddelli­jke minnelijke schikking.”

Politie en parket willen met de strenge maatregele­n voortbordu­ren op een succesvol proefproje­ct afgelopen zomer. “Het valt niet te ontkennen dat er in het Limburgse in bepaalde milieus een drugsprobl­eem is”, zegt Coppin. “En dus zullen op alle Limburgse festivals agenten patrouille­ren. We willen absoluut vermijden dat jongeren in de sfeer van een zomerfesti­val beginnen te experiment­eren met drugs. En dus is een lik-op-stukbeleid volgens ons de beste optie.”

Wanneer overtreder­s weigeren te betalen, volgt een dagvaardin­g en een passage bij de correction­ele rechter. Het systeem werd vorig jaar een eerste keer getest op vijf grote Limburgse evenemente­n. Dat leidde in 2016 tot 269 onmiddelli­jke inningen en 27 dagvaardin­gen.

Ook op Tomorrowla­nd

Andere festivals buiten Limburg zijn het plan met kaartlezer­s genegen. “Als alles volgens plan verloopt, zal je ook op Rock Werchter agenten zien die betrapte drugsgebru­ikers aan de kassa doen betalen met een kaartlezer”, zegt Stephanie Vanthienen van het Leuvense parket. Het experiment afgelopen zomer met overschrij­vingsformu­lieren bleek net als in Limburg een succes en wordt dus uitgebreid. “Uiteraard zullen er ook drugshonde­n aan de ingang opduiken”, zegt burgemeest­er Dirk Claes (CD&V).

Ook bij Tomorrowla­nd vielen gisteren gelijkaard­ige geluiden te horen. Drugsgebru­ikers krijgen er net als de voorbije jaren de kans hun drugs aan de ingang in een container te droppen. Worden ze toch betrapt, volgt onmiddelli­jk een boete. En een rechte lijn richting de uitgang, klinkt het. “Ons antidrugsb­eleid blijft minstens even streng”, zegt woordvoers­ter Debby Wilmsen. Het codewoord dat, in theorie toch, altijd terugkeert: nultoleran­tie.

Globaal cijfermate­riaal over drugscontr­oles op Rock Werchter, Pukkelpop, Graspop, Dour Festival, Tomorrowla­nd, Reggae Geel en Marktrock blijkt moeilijk te vinden. In de periode 2012-2015 bijvoorbee­ld werden er 949 processen-verbaal opgesteld, leren parlementa­ire vragen, weliswaar hoofdzakel­ijk op Tomorrowla­nd en Dour. Onderzoek leert dat cannabis ook vorig jaar de kroon bleef spannen, al zijn de harddrugs almaar makkelijke­r te verkrijgen op zomerfesti­vals. “Vorig jaar moesten meerdere harddrugge­bruikers op Tomorrowla­nd nog urenlang op ijs gelegd worden om weer onder de levenden te komen”, zegt een hoge veiligheid­sbron. “Maar over zulke excessen wordt doorgaans iets minder vlot gecommunic­eerd.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Deze zomer geldt een absolute nultoleran­tie op alle grote festivals op Limburgs grondgebie­d, zo ook op Pukkelpop. Maar ook de rest van Vlaanderen is het actieplan genegen.
FOTO RAYMOND LEMMENS Deze zomer geldt een absolute nultoleran­tie op alle grote festivals op Limburgs grondgebie­d, zo ook op Pukkelpop. Maar ook de rest van Vlaanderen is het actieplan genegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium