Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In 2035 zijn moslimbaby’s in de meerderhei­d

-

Rond 2035 zullen er wereldwijd meer baby’s geboren worden in een moslimgezi­n dan in een christelij­ke omgeving. Vanaf 2060 neemt de islam het over als godsdienst nummer één. “In de wereld, maar niet in ons land”, zegt moraalfilo­soof Patrick Loobuyck.

Moslims zijn anno 2017 gemiddeld het jongst (24 jaar, tegenover 30 jaar bij christenen) én ze hebben het hoogste geboorteci­jfer van alle religies (2,9 kinderen per gezin). Dat blijkt uit een grootschal­ige demografis­che studie van het gerenommee­rde PEW Research Centre. Conclusie: rond 2060 steekt de islam het christendo­m voorbij als grootste wereldgods­dienst.

“Die cijfers zijn een puur demografis­che voorspelli­ng, maar wel betrouwbaa­r”, zegt moraalfilo­soof Patrick Loobuyck (UAntwerpen/UGent). “Ze tonen aan dat de islam aan een opmars bezig is. Of dat ook politieke gevolgen zal hebben, is nog een open vraag.”

De grote revolutie zal plaatsvind­en in sub-Sahara Afrika, waar het aantal moslims én het aantal christenen explosief zullen stijgen. In Europa is er een andere beweging: het christendo­m daalt fors, de islam stijgt licht, het aantal ongelovige­n neemt het meest toe. “In België zijn er vandaag 6% moslims, tegen 2060 voorspelt men 12%”, zegt Loobuyck. “Het kan iets meer zijn door migratiego­lven en in de steden kan het groeien tot 25%. Maar het is niet zo dat de islam het hier zal overnemen.”

Secularise­ring van de islam

“Tegelijk is er een tegengeste­lde beweging bezig: een trend naar secularise­ring van de islam”, zegt Loobuyck. “Per generatie doen Vlaamse moslims minder aan religie, blijkt nu al uit onderzoek. Dat is normaal. Probeer in deze samenlevin­g maar eens vijf keer per dag te bidden en wekelijks naar de moskee te gaan. Dat lukt velen niet. Er zijn mechanisme­n die voor de secularise­ring van het christendo­m gezorgd hebben: onderwijs, arbeidsreg­eling, levensstij­l. Ik zie niet in waarom de islam daar immuun voor zou zijn. Na de ontkerkeli­jking, denk ik dat er hier een ‘ontmoskeei­ng’ komt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium