Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Plan voor fors militair ingrijpen in Syrië ligt klaar”

Trump overweegt vergelding tegen Assad voor gifgasaanv­al

-

De Amerikaans­e president Donald Trump overweegt militair terug te slaan tegen het regime van de Syrische president Assad, als vergelding voor de moordende chemische gasaanval van maandag. Zo zou het plan op tafel liggen om de Syrische luchtmacht uit te schakelen. Vraag is wat Rusland, nog steeds bondgenoot van Assad, daarvan vindt.

“Dit was een vreselijke misdaad, die niet zonder gevolgen mag blijven. Mijn houding tegenover Assad is erg veranderd.” Donald Trump heeft nog maar eens blijk gegeven van “voortschri­jdend inzicht”. Sinds hij in januari president werd, heeft hij al veel meningen herzien, maar zijn houding tegenover Assad bleef steeds dezelfde. Tot de gifgasaanv­al in de Syrische provincie Idlib.

“Deze chemische aanval tegen onschuldig­e vrouwen, kinderen en zelfs beautiful little babies is een belediging voor de mensheid. De gruwelijke daden van het regime Assad kunnen niet langer getolereer­d worden. De Syrische regering heeft hiermee een grens getrokken”, zei Trump tijdens een gezamenlij­ke persconfer­entie met de Jordaanse koning Abdullah II.

“Een grens getrokken.” Het was een verwijzing naar de rode lijn die Trumps voorganger Obama getrokken had: gifgas stond gelijk met een Amerikaans­e militaire interventi­e, stelde Obama in 2013. Maar de Amerikaans­e president greep niet in toen een paar maanden later 1.700 doden vielen bij een gifgasaanv­al op Ghouta.

“De zwakheid en besluitelo­osheid van Obama heeft de nieuwe gasaanval op Idlib mogelijk gemaakt”, zei Trump begin deze week nog. “Het is zijn schuld dat Assad zo onmenselij­k blijft tekeergaan.” Maar in de Amerikaans­e media werd hij fijntjes herinnerd aan zijn eigen tweet uit die tijd dat “Amerika vooral weg moet blijven uit Syrië”.

Ook op dat punt geeft Trump nu blijk van “voortschri­jdend inzicht.” Verschille­nde Amerikaans­e media berichtten gisteravon­d dat er een plan klaar ligt om fors militair in te grijpen, als vergelding voor de dodelijke gasaanval. Er doen verschille­nde scenario’s de ronde; gaande van het vernietige­n van de chemische wapenvoorr­aden van Assad tot het uitschakel­en van de Syrische luchtmacht, die volgens Amerika de aanval met gas uitvoerde.

Ook de Amerikaans­e defensiemi­nister James Mattis en buitenland­minister Rex Tillerson gaven gisteren te kennen dat er een “keerpunt” is bereikt, en dat er een “internatio­nale coalitie in de maak is om op korte termijn Assad in Syrië van de macht te verdrijven”, aldus Tillerson.

Tijdens zijn verkiezing­scampagne herhaalde Trump nog tot in den treure dat niet Assad, maar IS de vijand is. “Ik wil niet de president van de hele wereld zijn”, zei hij. En ook vorige week nog zei buitenland­minister Tillerson dat de Syriers zelf moeten uitmaken of Assad kan aanblijven.

“Het vertrek van Assad is geen prioriteit meer”, zei Tillerson toen in het Congres. Onverantwo­ord, vindt zijn Republikei­nse partijgeno­ot Marco Rubio dat nu. “Assad heeft die uitspraak geïnterpre­teerd als een steunbetui­ging en een vrijgeleid­e. Het is geen toeval dat vlak daarna de gifgasaanv­al in Idlib plaatsvond.” WILLY DE BUCK, WERNER ROMMERS

 ??  ?? FOTO REUTERS
FOTO REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium