Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Open Vld pleit voor gratis kortparker­en in winkelstra­ten

Nieuwe sensor moet meten hoelang automobili­st parkeert

- SACHA VAN WIELE

Antwerps Open Vldlijsttr­ekker Philippe De Backer ijvert voor 30 minuten gratis parkeren in de winkelstra­ten. Door sensoren op de parkeerpla­atsen te installere­n, zou dat mogelijk worden. “We vragen het parkeerbed­rijf om al te starten op enkele laad en loszones”, zegt De Backer.

Philippe De Backer tekende gisterenoc­htend symbolisch met krijt een parkeerple­k waar klanten aan de Berchemse winkelstra­at Statie- en Driekoning­enstraat gratis 30 minuten hun wagen kunnen achterlate­n. Het enige dat nog ontbreekt, is de sensor.

“We hebben het idee uit Kortrijk gehaald”, zegt De Backer. “Het systeem is simpel. Een sensor, die op een ijshockeyp­uck lijkt, op de parkeerpla­ats registreer­t het als er een wagen parkeert. Als die er langer dan 30 minuten staat, ontvangt de parkeerwac­hter een signaal en wordt de bestuurder beboet. De klant moet geen parkeertic­ket nemen of een sms sturen. Het systeem laat toe om een parkeerple­k multifunct­ioneel te laten gebruiken: leverancie­r, klant of bewoner.”

Het idee van de Antwerpse liberalen gaat gepaard met de lancering van de website stopenshop.be. De partij vraagt via deze weg aan de winkeliers of ze graag zo’n gratis plek voor kortparker­en of een ‘Stop&Shop-plek’ willen. Open Vld zal het dan voorleggen aan het Antwerpse parkeerbed­rijf. In eerste instantie zou het om laad- en loszones gaan.

“Er bestaat enorm veel frustratie over het onjuist gebruik van de laad- en loszones”, zegt De Backer. “Als we de uitrol van Stop&Shop al starten op die plaatsen, komen er meteen een aantal parkeerpla­atsen vrij.”

Open Vld is overtuigd dat gratis plaatsen voor kortparker­en een belangrijk­e impuls zal geven aan de winkeliers. “Als we lokale middenstan­dskernen zuurstof willen geven, moet er ook een werkend parkeerbel­eid zijn”, zegt De Backer. “Als je bijvoorbee­ld een tv of een aantal taarten gaat kopen, is het moeilijk om die mee te sleuren op de fiets of tram. In winkelstra­ten met een ruim en divers aanbod moeten mensen makkelijk met hun wagen kunnen kortparker­en, aankopen doen en snel vertrekken.”

Momenteel kent Antwerpen wel het ‘gazettenta­rief’. De automobili­st mag 10 minuten gratis parkeren, maar moet wel een parkeertic­ket nemen.

Kanttekeni­ngen

Nico Volckeryck, voorzitter van de ondernemer­sorganisat­ie Unizo Antwerpen Stad, plaatst kanttekeni­ngen bij het voorstel. Zo vindt hij dat laad- en loszones heel de dag vrij moeten blijven voor leverancie­rs. “Het bevorderen van het kortparker­en in een winkelstra­at is goed, maar 30 minuten is wel lang”, zegt Volckeryck. “In de Kloosterst­raat is het goed dat mensen met de wagen zo dicht mogelijk bij de winkel kunnen, want daar kopen klanten grote stukken. Ook in winkelstra­ten met vooral voeding, zoals de Handelstra­at, lijkt dit ook aangeraden om het kortparker­en op deze manier te handhaven. Maar in andere winkelstra­ten blijft het aangeraden om ze autoluw of –vrij te houden, zoals de Kammenstra­at. Het is niet goed voor de stad dat de winkelstra­ten weer vol wagens staan en er continu zoekgedrag is van automobili­sten.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Philippe De Backer toont zijn creatieve kant: hij tekent een Stop&Shopplek in de Statiestra­at.
FOTO PATRICK DE ROO Philippe De Backer toont zijn creatieve kant: hij tekent een Stop&Shopplek in de Statiestra­at.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium