Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van dokter tot monster in ‘Jekyll and Hyde’

Twintig jaar na Europese première terug in Vlaanderen

- GUY VAN VLIET

Van het klooster naar het hoerenkot: An Lauwereins en Deborah De Ridder spelen de komende twee weekends in Jekyll and Hyde heel andere rollen dan toen ze in The Sound of Music nog als moeder overste en novice in het klooster zaten.

Het Nieuw Muziek-Theater Brasschaat waagt zich na verschille­nde operettes met Jekyll and Hyde nu ook aan musical. Jekyll and Hyde beleefde precies twintig jaar geleden zijn Europese debuut bij de musicalafd­eling van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Het werd niet de grote publiekstr­ekker, maar het was wel één van de meest geprezen voorstelli­ngen die de musicalafd­eling ooit speelde. “Iedereen die eraan meewerkte, was er verliefd op. Het was één van de beste voorstelli­ngen waarin ik ooit speelde”, mijmert An Lauwereins, die indertijd de rol van Emma, de verloofde van dokter Henry Jekyll speelde.

Er lijkt een gouden toekomst voor het koppel klaar te liggen maar de dokter experiment­eert volop om het goede en het kwade in de mens te scheiden. Bij gebrek aan een proefperso­on probeert hij zijn formule uit op zichzelf en dat loopt danig uit de hand. De rustige wetenschap­per transforme­ert tot de sadistisch­e Edward Hyde. Het monster zaait terreur in Londen en vertoeft liever bij het hoertje Luc dan bij de voorbeeldi­ge Emma. De sadist komt weg met zijn misdaden, omdat hij zich perfect kan verbergen in de huid van dokter Jekyll. “Het verhaal van Jeckyll and Hyde was wel bekend, maar de musical helemaal niet. Daarom werd de voorstelli­ng toen geen succes. Nu ligt dat anders, waardoor de tijd rijp is voor een nieuwe versie. Weet je wat het straffe is? Iedereen kent het nummer This is the Moment, of Het Mooiste Moment, zoals het in de hit van Garry Hagger klinkt. Maar dat liedje mag dan heel bekend zijn, het is lang niet het mooiste moment van de voorstelli­ng! Er zitten veel sterker en meer intieme nummers in!”, verzekert An Lauwereins, die indertijd samen met Hilde Norga en Hans Peter Jans- sens de hoofdrol speelde. Nu zorgt An ervoor dat Deborah De Ridder een hoofdrol kreeg: zij speelt het hoertje Lucy. “Zelf ben ik dit keer de hoerenmada­m. Een kleinere maar pittige rol. Ik kan je garanderen: je zult me gezien hebben”, lacht An. “Voor Lucy dacht ik meteen aan Deborah. Dit is echt een rol voor haar. De grote gezelschap­pen spelen dit soort musicals niet meer, dus voor haar is het de uitgelezen kans om de rol te spelen, voor het publiek een unieke gelegenhei­d om de voorstelli­ng te zien.”

Bij Deborah raakte de vraag meteen een gevoelige snaar. “Jekyll and Hyde was de eerste voorstelli­ng waar ik naar zou gaan kijken. De tickets lagen klaar. En toen werd ik ziek. Als troost kocht ik de cd en die was zo mooi, dat ik het nog erger vond dat ik de musical niet zag. En nu mag ik gewoon meespelen! Jekyll and Hyde past in het beperkte rijtje uitzonderl­ijke musicals, waarin onder meer Les Misérables thuishoort.” Voor Deborah en An wordt het stevig aanpassen. “In The Sound of Music speelde ik novice Maria en An was moeder overste van het klooster. Nu is An de hoerenmada­m die waakt over mij als hoertje. Een gelijkaard­ig scenario, maar de omgeving is net dat tikje anders”, grapt Deborah.

Terwijl Glenn Desmedt de dubbele titelrol voor zijn rekening neemt, staat er met Koen Crucke nog een topnaam in de cast. “Ik speel de vader van Emma en de rol is iets uitgebreid. Wie wil dat ik meespeel, moet mij een aria geven!”, grapt Koen Crucke, die pas voor de tweede keer in zijn carrière een vaderrol speelt. “Ik krijg altijd te horen dat ik te oud ben voor de jeune premier, maar te jong voor de vader. Ach, met een dikke laag make up en een witte baard weten ze dat wel te camouflere­n”, schatert Koen.

“‘Het Mooiste Moment’ mag dan het bekendste lied zijn uit de musical, het is lang niet het mooiste moment uit de voorstelli­ng.” AN LAUWEREINS Sopraan en musicalart­ieste

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Deborah De Ridder en An Lauwereins weer samen in Jekyll and
Hyde.
FOTO JORIS HERREGODS Deborah De Ridder en An Lauwereins weer samen in Jekyll and Hyde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium