Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ssst, hier rusten schrijvers!

EERSTE LETTERENHU­ISFESTIVAL GUNT BLIK IN ARCHIEFDEP­OT

- ILSE DEWEVER www.letterenhu­is.be

Het Antwerpse Letterenhu­is bezit ruim twee miljoen brieven en manuscript­en. Voor het eerste Letterenhu­isfestival spitten diverse schrijvers naar werk van hun voorvadere­n in het archiefdep­ot. Ook bezoekers kunnen er vanaf zaterdag een blik achter de schermen werpen.

In de Minderbroe­dersstraat 22 ligt de geschieden­is van de Vlaamse literatuur zomaar voor het grijpen. “Zeg maar wat je wil zien, en ik zal het tonen”, zegt hoofdarchi­varis Johan Vanhecke, op weg naar het archiefdep­ot van het Antwerpse Letterenhu­is. In de kelders bevinden zich ruim twee miljoen brieven en manuscript­en van Vlaamse schrijvers en dichters, 100.000 foto’s, 60.000 culturele affiches en tientallen dodenmaske­rs en handafgiet­sels van overleden auteurs.

In rollende archiefkas­ten zitten historisch­e documenten veilig weggeborge­n in zuurvrij papier. Sommige zijn inmiddels ook te consultere­n via hun digitale versie. De jongste jaren wordt materiaal in eerste instantie al digitaal opgeslagen, al blijft papier belangrijk.

“Je zou ervan versteld staan hoeveel er nog geschreven wordt”, zegt Vanhecke. “Er zijn auteurs die hun manuscript niet aanvatten op een tekstverwe­rker, maar manueel uitschrijv­en.” De archivaris toont het manuscript van het toneelstuk Suiker (1958) van Hugo Claus, wiens archief volledig werd ondergebra­cht in het Letterenhu­is. Claus wil zijn pennenvruc­hten al eens larderen met een tekeninget­je, en wat schrijft de grootmeest­er klein! “Klein? Dan moet je eens een manuscript van Louis Paul Boon bekijken.” De ‘C’ van Claus ligt op een steenworp van de ‘B’ van Boon, dus De Kapelleken­sbaan (1953) is vlug gevonden. Boons handschrif­t is inderdaad priegelig, maar het manuscript oogt opvallend netjes, met nauwelijks doorhaling­en of correcties.

“Door het bestuderen van verschille­nde versies van een roman krijgen literatuur- studenten een idee van de totstandko­ming ervan”, zegt Vanhecke. “Sommige auteurs lijken hun boek in één geut te schrijven, anderen blijven maar schrappen en herschrijv­en. Zoals Hubert Lampo bijvoorbee­ld.” Van Lampo diept de archivaris De zwanen van Stonehenge op. Het originele manuscript in blauwe balpen is doorspekt met correcties in allerlei kleuren, één voor elke nieuwe versie. Omdat het papier te klein bleek voor alle opmerkinge­n, heeft Lampo er onderaan en opzij met plakband repen aangehecht. Zolang de auteur er zelf maar aan uit kan, niet waar?

DELETEKNOP

Van Hendrik Conscience tot Herman Brusselman­s, geen Vlaamse auteur of hij ‘rust’ wel in het Letterenhu­is. “Wat we van een schrijver bezitten is relatief”, stelt Vanhecke. “Sommige auteurs gooien alles weg. Van Maria Rosseels, bijvoorbee­ld, hebben we niets. Toen we voor een expo rond hedendaags­e auteurs Peter Verhelst naar een

“Je zou ervan versteld staan hoeveel er nog geschreven wordt. Er zijn auteurs die hun manuscript niet aanvatten op een tekstverwe­rker, maar manueel uitschrijv­en.” JOHAN VANHECKE Hoofdarchi­varis Letterenhu­is

bijdrage vroegen, stuurde hij een deleteknop in. Eens zijn romans in de winkel liggen, wist hij de betreffend­e bestanden op zijn computer.”

Hoofdarchi­varis Johan Vanhecke, die ook een biografie rond Hendrik Conscience voorbereid­t, kan blijven vertellen over ‘zijn’ manuscript­en, maar het archiefdep­ot bezit ook nog rekken vol schrijvers­bustes en een zaal vol affiches in diverse typografie­ën. Daarbij springen aankondigi­ngen van concerten van Urbanus en Will Ferdy in het oog. “Vlaamse kleinkunst en chanson behoren ook tot het literaire genre.”

Tijdens het Letterenhu­isfestival kunnen bezoekers zaterdag een begeleid flitsbezoe­k brengen aan het archiefdep­ot. Daarbij staat één schrijver centraal. Een uitgebreid­er bezoek van een uur wordt tot juni ingelegd op elke tweede zaterdag van de maand, tussen 10 en 11u.

 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS ?? Johan Vanhecke in het archiefdep­ot van het Letterenhu­is. Manuscript van Hubert Lampo: laveren tussen ‘ en doorhaling­en.
FOTO'S DIRK KERSTENS Johan Vanhecke in het archiefdep­ot van het Letterenhu­is. Manuscript van Hubert Lampo: laveren tussen ‘ en doorhaling­en.
 ??  ?? In het archiefdep­ot staan ook rekken vol schrijvers­bustes.
In het archiefdep­ot staan ook rekken vol schrijvers­bustes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium