Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit wordt klassieke muziek van de twintigste eeuw”

- GUNTER JACOBS

Covergroep­en die The Beatles imiteren, zijn er in overvloed. The Analogues onderschei­den zich doordat ze focussen op de muziek van de latere platen, die de Fab Four destijds zelf nooit op een podium hebben gebracht. Belgische première vanavond in De Roma in Borgerhout.

Zin om grensverle­ggende popklassie­kers als Lucy in the Sky with Diamonds en A Day

in the Life live uitgevoerd te horen? In De Roma kan het vanavond. Daar beleeft een Beatles-minnend publiek de Belgische vuurdoop van The Analogues. Bij onze noorderbur­en torst die groep al een succesvoll­e voorgeschi­edenis. Als ex-muzikanten van onder meer Herman Brood, Vitesse, Powerplay en Tambourine tekenen de leden afzonderli­jk voor een brok Nederlands­e rockgeschi­edenis. Samen eren ze sindss kort The Beatles. “Vorig jaar hebben we in Nederland een reeks theatercon­certen rond het album Magical Mystery Tour gedaan. Volgend jaar doen we The White Album. Ditmaal spelen we integraal Sgt. Pepper’s Lonely Hearts

Club Band, de plaat die op 1 juni precies vijftig jaar oud is”, vertelt zanger-gitarist Jan van de Meij. “Door ons te focussen op dat deel van hun oeuvre dat The Beatles nooit live hebben gespeeld, valt er voor ons nog eer aan te behalen. Makkelijk maken ze het ons niet. Doordat ze na hun laatste concert in 1966 louter een studiogroe­p waren geworden, gingen The Beatles hun muziek gecomplice­erder maken; meer gelaagd en met allerlei studiotruc­jes, waardoor de songs live niet uitvoerbaa­r waren. Voor ons ligt de uitdaging erin om die toch op een podium te reproducer­en. Dat live kunnenk meemaken, is bijzonder.”

Zelf omschrijft de tributeban­d deze ondernemin­gd als “muzikale archeologi­e”. Dat The Analogues met Sgt. Pepper’s een van de meest iconische albums uit de popgeschie­denis onder handen nemen, is niet zonder risico. “Nummers als Getting Better en

Fixing a Hole laten zich makkelijk uitvoeren. Voor moeilijker­e nummers zoals She’s

Leaving Home en Within You Without You hebben we gastmuzika­nten, strijkers, een harp en Indiase instrument­en zoals tabla en sitar nodig. In ons publiek merken we vooral vijftigplu­ssers, die The Beatles destijds nog hebben meegemaakt en vorig jaar naar het concert van Paul McCartney zijn geweest, maar ook jongere mensen die wel eens willen horen hoe ze moeten hebben geklonken.”

The Analogues willen niet de zoveelste covergroep zijn. Ze zweren wel bij identieke instrument­en als die van de Fab Four, maar visueel imiteren ze het beroemde viertal uit Liverpool niet. “We zijn hiermee begonnen door als een soort klassiek orkest de muziek van The Beatles te ontleden en uit te voeren. Daarbij past het niet dat we opeens Sgt. Pepper’s- pakken aantrekken en een pruik of een John Lennon-brilletje opzetten. Daar gaat het niet om. Voor ons draait dit puur om de muziek. Wie weet worden de songs van The Beatles over honderd jaar ook wel uitgevoerd als klassieke muziek uit de twintigste eeuw.”

Uit het kamp van de Fab Four hebben The Analogues nog geen respons gekregen. “Aan hun entourage hebben we wel toestemmin­g moeten vragen om hun muziek in onze reclamespo­ts te mogen gebruiken, maar ik geloof niet dat Paul McCartney of Ringo Starr op YouTube uitzoeken wat wij er precies mee doen. Wij zijn maar nederige uitvoerder­s, zij blijven de echte Beatles.”

 ?? The Analogues benaderen de muziek van The Beatles zoals een klassiek orkest dat zou doen. Pruiken of Lennonbril­letjes
blijven dus achterwege. ??
The Analogues benaderen de muziek van The Beatles zoals een klassiek orkest dat zou doen. Pruiken of Lennonbril­letjes blijven dus achterwege.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium