Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dementie is een vreselijke ziekte”

- TOM VETS

Acteur Carry Goossens (64) kent u vooral als vrolijke Frans uit allerlei televisier­eeksen, maar op de planken laat hij soms ook zijn ernstige kant zien. Vanaf dit weekend speelt hij in het Fakkelthea­ter Vergeet Mij Niet, over de kwetsbaarh­eid en menselijkh­eid van dementie. “Dementie kan ieder van ons overkomen. Ik trek me op aan het feit dat de ziekte niet voorkomt in mijn familie.”

Vergeet Mij Niet is een theaterstu­k geschreven door Manu Jacobs. In een regie van Rikkert Van Dijck geven acteurs Carry Goossens, Manu Jacobs en Ann De Winne een menselijke, warme, liefdevoll­e, soms confronter­ende kijk op dementie. Nog tot 23 april staan er tien voorstelli­ngen gepland in het Fakkelthea­ter.

“Het stuk vertelt het verhaal van de vriendscha­p tussen een dementeren­de opa en diens kleinzoon”, zegt Carry. “Herman is een oude weduwnaar die zich verscholen houdt in de vertrouwde omgeving van zijn huis. Enkel met zijn kleinzoon is er nog een intens contact. Wanneer Herman langzaam maar zeker door dementie ingekapsel­d wordt, wordt de eens zo vertrouwde grootvader-kleinzoonr­elatie bestrooid met nieuwe en onbekende hinderniss­en. Herman was vroeger leraar, erg punctueel en heeft het moeilijk om de ziekte te aanvaarden. De aftakeling spelen we in zes delen waarbij het van kwaad naar erger gaat.”

Goossens benadrukt dat het een lichtvoeti­ge vertelling is. “Vergeet Mij Niet is een stuk dat niet enkel een kijk geeft op de moeilijke momenten in het ziekteproc­es van iemand met dementie, maar evengoed is er tijd voor humor, muziek en vooral veel liefde.”

Dementie is een ziekte die iedereen kan overkomen. “Gelukkig hebben we er in onze familie geen last van. Een geruststel­ling, want vaak is het erfelijk. Ik hoop dat het mij niet overkomt. Ik merk er in elk geval nog niks van: ik kan nog snel teksten blokken (lacht). Dementie is een vreselijke ziekte. Het begint in je lichaam je wroeten zonder dat je het beseft, en neemt je karakter helemaal over. Ik heb al bij mensen gezien wat de ziekte kan aanrichten. Mensen die compleet dement zijn, zijn niet per definitie ongelukkig. Maar dat komt omdat ze gewoon niet meer beseffen wat hen overkomt.” Voor Carry is een project als Vergeet Mij Niet een aangename afwisselin­g met het televisie- en filmwerk. Momenteel is hij te zien in De Zonen Van Van As, en deze zomer filmt hij daarvan nieuwe aflevering­en. Vlak ervoor mag hij drie weken naar Afrika voor de opnames van Kampioenen For

ever, de derde en wellicht laatste film van F.C. De Kampioenen. “Doordat ik jarenlang in komische series meedraaide, waren veel televisie- en theatermak­ers vergeten dat ik ook dramatisch­e rollen aankon. Het is pas sinds mijn rol als vader van Veerle Baetens in Code 37, dat mensen dat hebben herontdekt. Dat is een kantelmome­nt geweest in mijn carrière. Plots werd ik weer gevraagd voor dramareeks­en. Een ernstig theaterpro­ject zoals dit is een welgekomen afwisselin­g met het luchtigere werk.”

 ?? Carry Goossens: “Zelf kan ik nog snel teksten blokken.”
FOTO IF ??
Carry Goossens: “Zelf kan ik nog snel teksten blokken.” FOTO IF
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium