Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bistrot d’Anvers legt boeken neer

Chef wil voor groepen koken in zaal van collega

- JOHAN VAN BAELEN

Na overleg met de eigenares van het pand kreeg Veilinghui­s Hammertime de opdracht om het handelsfon­ds van de failliete Le Bistrot d’Anvers aan te bieden.

Met de openbare verkoop valt het doek over Le Bistrot d’Anvers van Nicolas Moreels, die zijn zaak eerder jarenlang Boris noemde.

Het dertiende jaar was er te veel aan voor Nicolas Moreels. De autodidact had in 2004 de Visa Versa in de Huikstraat overgenome­n. Vijf jaar later verhuisde hij naar de Veemarkt om er Boris te openen. Het restaurant in Parijse stijl was helemaal op zijn lijf geschreven en droeg zijn bijnaam. “Ik was roodharig en tenniste veel. Men noemde me Boris Becker, een geuzennaam die ik tot vandaag meeneem”, zegde hij.

Maar in 2014 veranderde de chef zijn concept compleet. Hij kocht andere meubeltjes om meer het brasseriek­arakter binnen te halen. De gevel schilderde hij compleet rood: Bistrot d’Anvers was geboren. In de keuken zou Boris niet meer werken op het ritme van zijn viergangen­menu. Samen met de Bistrot introducee­rde hij een nieuwe kaart, gevuld met klassieker­s uit de Frans-Belgische keuken. Natuurlijk bleef hij de seizoenen volgen en er kwam een licht lunchmenu om zakenmense­n aan te trekken.

Beschermd tegen schuldeise­rs

Misschien zag Nicolas Moreels de bui toen al hangen en was de gedaanteve­rwisseling een poging om meer klanten te lokken. Curator Philippe Termote zal het uitzoeken. Want het passief groeit al enkele jaren aan.

“De RSZ bezorgde me een aanslag van achterstal­lige betalingen ten belope van 160.000 euro. Dat kwam niet door wanbetalin­gen, maar door foute berekening­en van mijn sociaal secretaria­at. Niettemin moest ik ervoor opdraaien. Ik heb heel lang getracht om dat bol te werken”, zegt Nicolas.

Het lukte niet, zodat Le Bistrot d’Anvers vorig jaar onder de Wet Continuïte­it Ondernemin­gen viel, of beschermin­g kreeg tegen schuldeise­rs.

Ook dat werkte niet. “Mijn huurcontra­ct verliep. Me nog eens voor negen jaar vastzetten, doe ik niet”, verklaart Nicolas het neerleggen van zijn boeken.

Toch is hij daardoor niet minder strijdbaar. “Ik mag de zaal boven Le Zoute Zoen huren, een juweeltje met een mooi terras. Ik ga er koken voor groepen tot 45 personen. Tegelijk zoek ik een zaakje dat ik alleen baas kan: koken en bedienen. En ik stel me ter beschikkin­g om bij mensen thuis te koken. Dat alles om zo snel mogelijk schuldeise­rs te vergoeden.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Boris, voluit Nicolas Moreels, in zijn Bistrot d’ Anvers.
FOTO WIM HENDRIX Boris, voluit Nicolas Moreels, in zijn Bistrot d’ Anvers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium